A-
A+

Risk för diskriminering av socialtjänsten

Diskrimineringsombudsmannen har granskat socialtjänstens arbete med barn och unga. Arkivbild.
Diskrimineringsombudsmannen har granskat socialtjänstens arbete med barn och unga. Arkivbild.
SamhälleTT

Det förekommer allvarliga brister i socialtjänstens arbete med barn och unga och det finns risk för diskriminering. Det visar en studie av Diskrimineringsombudsmannen (DO), rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Annons

Annons

Socialtjänsten har lättast att nå flickor med svensk bakgrund och svårast att nå pojkar med utomeuropeisk bakgrund, säger Birgitta Persdotter, lektor i socialt arbete vid Karlstad universitet, en av forskarna bakom studien.

Djupintervjuer har genomförts med 14 socialsekreterare i olika kommuner för att ta reda på varför inte alla grupper nås av socialtjänstens arbete i lika stor utsträckning.

Bland annat har man kunnat se att flickor generellt har lättare att få hjälp än pojkar. Det förklaras bland annat med att socialsekreterarna har olika toleransnivå för pojkar och flickor.

Det har också visat sig vara svårt att nå fram med frivilliga insatser till familjer med utländsk bakgrund, vilket i förläningen kan leda till fler tvångsomhändertaganden längre fram. Detta förklaras bland annat med att man inte har tillräckligt med skickliga tolkar.

Jag ser såklart allvarligt på de brister som lyfts i rapporten, säger DO Lars Arrhenius till Ekot.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.