A-
A+

Risk för extremt sorkfeberår – värsta på 15 år

Mycket sork i år – vilket innebär sorkfeber. Arkivbild.
Mycket sork i år – vilket innebär sorkfeber. Arkivbild.
SkadedjurTT

Inte sedan 2006 har Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) sett så mycket sork i Västerbotten. Nu varnar de för en större spridning av sorkfeber.

Vi ser en risk för ett utbrott, säger gnagarexperten Frauke Ecke till TT.

Annons

Annons

Det är 15 år sedan SLU varnade Folkhälsomyndigheten för att antalet fall av sorkfeber riskerar att bli ovanligt högt. Men årets prognos ser illa ut.

Populationen är extremt hög i år. Vi gick därför för två veckor sedan ut med en varning till Folkhälsomyndigheten, främst gällande Västerbotten, eftersom vi ser en risk för utbrott av sorkfeber, säger Frauke Ecke, universitetslektor vid SLU i Umeå.

När sorkarna är många och utomhustemperaturerna sjunker, kommer sorkarna snart också att finnas inomhus. Och det är då risk för smitta ökar.

Vi har sett uppgången rätt nyligen och det brukar vara en fördröjning på några veckor innan folk insjuknar.

Kombinationen av god mattillgång och att det nu finns mycket vatten i skogsmarken är illavarslande, enligt Frauke Ecke.

Beredskap viktig

SLU:s varning har lett till att Folkhälsomyndigheten kontaktat regionerna i norr för att försäkra sig om att de har en god beredskap om antalet fall ökar.

Den gällde att vi ska vara uppmärksamma på sorkfeber efter att SLU:s rapport visar på en extrem ökning av sork, vilket kan innebära fler fall. Enligt den skulle detta år kunna vara i nivå med ett extremt sorkfeberår, säger Västerbottens biträdande smittskyddsläkare Therese Thunberg.

Klimatförutsättningarna i år liknar dem som rådde under Västerbottens värsta utbrott av sorkfeber – vid årsskiftet 2006/2007.

Det har varit regnigt och marken täcks av is, inte snö. Då kommer sorken in i bostäder, i stället för att leva under snötäcket. Och då exponeras människor, säger Therese Thunberg.

TT: Hur hanterar ni ett eventuellt utbrott av sorkfeber under pågående pandemi?

Det kan bli en ytterligare belastning för vården eftersom vissa kan bli väldigt dåliga i sorkfeber.

Dessutom är det svårt att skilja sorkfeber från influensa och covid eftersom symtomen är snarlika, vilket blir ytterligare en utmaning.

Man får hög feber och kan också få luftvägssymtom vid sorkfeber.

Annons

Annons

Smittas av ved

Enligt Jonas Sandström, chef för skadedjursservice och förebyggande arbete på Länsförsäkringar Västerbotten, finns sorken oftast i förrådsutrymmen, vedbodar och i fritidshus.

Det vanligaste är att man smittas vid hantering av ved, genom att sorken har urinerat på den. Om man bär in veden väldigt nära ansiktet kan man ha oturen att smittas.

Därför bör man ha handskar och munskydd på sig och tänka till hur man hanterar veden.

Om man ser att man har haft aktivitet av gnagare i fritidshuset under vintern måste man också vara försiktig vid vårstädningen, säger Sandström.
Det kan damma upp när man städar och dammsuger och då är det bäst att våttorka golvet. Man ska ha respekt för sorken.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.