A-
A+

Risk för fler attacker mot civila mål i Ukraina

Invånare i Bachmut som Ryssland beskjuter oavbrutet försöker hämta vatten ur en krater efter ett bombanfall. Bild från 31 augusti.
Invånare i Bachmut som Ryssland beskjuter oavbrutet försöker hämta vatten ur en krater efter ett bombanfall. Bild från 31 augusti.
UkrainaTT

Medan ukrainska styrkor fortsätter trycka på i motoffensiverna uppges Ryssland öka villigheten att slå till mot civila mål.

Det blir nog bara ruiner kvar, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi om staden Bachmut, en av de få platser där Ryssland fortfarande är på offensiven.

Annons

Annons

Områden under rysk kontroll/områden med rysk militär närvaro samt ukrainsk motoffensiv, 18 september.
Områden under rysk kontroll/områden med rysk militär närvaro samt ukrainsk motoffensiv, 18 september.

Just nu är utvecklingen i Ukraina till den ukrainska sidans fördel.

I Charkivregionen, platsen för den ukrainska motoffensiv som redan nu kallas historisk, fortsätter ukrainarna att avancera om än i långsammare takt än för ett par veckor sedan.

Exakt vad som sker vid frontlinjen – eller var den för tillfället befinner sig – är däremot mer oklart. De senaste dagarna har det kommit obekräftade uppgifter på att de ukrainska styrkorna tagit sig till den strategiskt viktiga staden Lysytjansk i Luhanskregionen.

Det tyder i alla fall på att ukrainarna tagit sig relativt långt in i Donbass, och har de ryska trupperna under tryck där, säger Joakim Paasikivi, som även undervisar i militärstrategi vid Försvarshögskolan.

Den som kontrollerar staden får en gynnsam position inför framtida strider och möjlighet att skära av motståndarsidans underhållslinje.

Hetsar mot civila mål

I Chersonregionen i landets södra delar fortsätter ukrainarna att långsamt trycka ned ryssarna mot floden Dnipro. Ryssland uppges lämna vissa orter i området för att förstärka försvaret vid frontlinjen, men har fortfarande problem med att få underhåll över de avskurna broarna.

Ukrainas framgångar väcker dock farhågor om att Ryssland ska attackera fler civila mål. Enligt Storbritanniens försvarsdepartement har Ryssland under den senaste veckan utsett allt mer civil infrastruktur till mål för sina långdistansrobotar, "även när det förmodligen inte ger någon omedelbar militär effekt". Syftet är enligt britterna troligen att minska den ukrainska stridsviljan, både bland folket och i regeringen.

Joakim Paasikivi tror också att risken att Ryssland slår till mot mål som städer och kraftverk kan öka i och med Ukrainas framryckningar.

Det är en trend som det talas högljutt om i rysk propaganda-tv. Går det dåligt i kriget vill de som hetsar mest att man ska slå hårdare – då återstår egentligen bara civila mål.

Annons

Annons

Skjuter sönder staden

I staden Bachmut, som ligger i den nordliga delen av Donetskregionen i öst, har hårda strider pågått oavbrutet i flera veckor. Det är ett av få områden där ryska styrkor fortfarande kan gå i offensiv, till skillnad från i Charkiv och Cherson där de tvingas inta en parerande position gentemot den ukrainska motoffensiven. Där syns den ryska metoden tydligt:

De skjuter i princip bort hela staden, säger Paasikivi.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.