A-
A+

Risker för skred ströks ur handlingar

Det stora jordskredet inträffade natten mot den 23 september och ledde till omfattande skador på vägbanan och närliggande byggnader.
Det stora jordskredet inträffade natten mot den 23 september och ledde till omfattande skador på vägbanan och närliggande byggnader.
OlyckorTT

Stenungsunds kommun kände till riskerna för skred vid E6:an. Men uppgifterna raderades i handlingar och kartor som styrt bygget av en företagspark vid motorvägen visar en granskning från SVT Nyheter Väst.

Enligt SVT – som tillsammans med experter inom geoteknik har gått igenom äldre versioner av handlingarna för bygget – mätte företaget Norconsult 2013 hållfastheten på flera platser i området – och redan då framgick att riskerna för skred var störst i området närmast E6:an.

Men när området vid motorvägen planerades om från bebyggelse till naturmark ströks uppgifterna och kommunen godkände senare bygget av en sex meter hög slänt samt en höjning av marknivån nära den känsliga marken.

Några nya mätningar av skredrisken gjordes dock aldrig.

I efterhand så skulle man ju ha mätt överallt, men efterklok det kan man ju alltid vara, säger Olof Lundberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Stenungsund, till SVT.

Jordskredet utreds av Statens haverikommission och parallellt pågår även en förundersökning gällande misstänkt grov allmänfarlig vårdslöshet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.