A-
A+

Rosa giftjuice kan bli effektiv myggfälla

En labbmygga som sugit i sig rödbetsbaserad giftjuice, vilken lyser igenom dess kropp.
En labbmygga som sugit i sig rödbetsbaserad giftjuice, vilken lyser igenom dess kropp.
VetenskapTT

En rosa giftcocktail kan bli ett nytt vapen mot myggor på svenska uteplatser – och mot svåra smittor i hårt drabbade länder.

Den blodlösa blandningen tycks kunna ta kål på de värsta blodsugarna utan att drabba andra insekter.

Annons

Annons

Forskare vid Stockholms universitet har tagit fram ett giftigt recept som påminner om blod och ser ut att kunna locka blodsugande myggor nästan lika bra. Det baseras på rödbetsjuice och när myggorna har sugit i sig det har deras kroppar lyst upp i rosa.

Vi lurade dem, de drack det och sedan dog de efter olika lång tid beroende på hur stora de var. Alla var döda inom 350 minuter, säger Noushin Emami, som har lett forskningen vid Stockholms universitet och också är biträdande professor vid Greenwich-universitetet i London.

Rönen, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature, öppnar för mer riktade insatser mot blodsugande myggor som kan sprida till exempel malaria, denguefeber eller zikavirusinfektion.

"Som smaskig pizza"

I rödbetsjuicen blandas ett särskilt lockmedel, en nedbrytningsprodukt från malariaparasiter kallad HMBPP. Emami och hennes kollegor upptäckte dess dragningskraft för några år sedan och har experimenterat med det sedan dess.

Det kan tillsättas i kaffe, som myggor aldrig annars vill ha, varpå de luras att tro att det är bra för dem. Molekylen kan ses som en väldigt smaskig pizza för myggorna, säger hon till TT.

När labbmyggor fick välja mellan fyra blandningar med olika gifter och en giftfri blandning var det inget självklart val. En av giftblandningarna var ungefär lika populär som kontrollvätskan.

Många bekämpningsmedel som används mot myggor baseras på socker och lockar andra insekter i döden. Den här blandningen har en mer avgränsad måltavla.

Vi dödar myggorna, men påverkar inte bin, fjärilar eller andra insekter vi har i naturen. Och när det gäller myggorna så dödar det inte alla, utan bara "värstingarna", de som vill bita människor, säger Noushin Emami.

Annons

Annons

Olika målgrupper

Medlet ska i ett nästa steg testas på fältet, möjligen i större omfång på myggpopulationer i Afrika.

Som Noushin Emami ser det skulle det i framtiden kunna användas både för att avvärja mygg i den egna trädgården och som en del av större insatser mot endemiska sjukdomar i utvecklingsländer.

Det kommer att vara vissa som använder det för bekvämlighet och vissa som använder det både för bekvämlighet och för att undkomma smittobärare, säger Emami.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.