A-
A+

Rosatom kräver ersättning för stoppat bygge

Ryska Rosatom kräver ersättning efter att ha blivit stoppade från det pågående projektet att bygga kärnkraftverk i Pyhäjoki i Finland.
Ryska Rosatom kräver ersättning efter att ha blivit stoppade från det pågående projektet att bygga kärnkraftverk i Pyhäjoki i Finland.
EkonomiTT-Interfax

Det ryska statsägda företaget Rosatom hotar med kräva skadestånd efter beskedet att de kastas ut ur kärnkraftsprojektet i Pyhäjoki i Norra Österbotten, Finland.

Annons

Annons

Finländska Fennovoima sade nyligen upp leveransavtalet med ryska Rosatom kring kärnkraftverket i Pyhäjoki. Nu planerar ryska Rosatom att kräva kompensation.

"Vi har inget annat val än att försvara oss och kräva kompensation för detta olagliga upphävande", skriver dotterbolaget Raos Project i ett uttalande.

Orsaken som angavs av det finländska bolaget är betydande förseningar och oförmågan hos Raos Project att genomföra projektet. Även de ökade riskerna i och med kriget i Ukraina bidrog till beslutet, enligt Fennovoima.

Raos Project håller inte med om beskrivningen. De medger att bygget har försenats, men att det är normalt i komplexa projekt. Roas anser även att det är det finländska bolaget som misslyckats i sin kommunikation med berörda myndigheter och därmed försenat projektet.

"Vi är öppna för att diskutera möjliga vägar framåt i projektet för att återstarta när förhållandena tillåter det", skriver bolaget.

Reaktorn skulle enligt plan tas i bruk 2029, men bygget låg redan drygt tio år efter sin ursprungliga tidtabell.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.