A-
A+

Rött kött ökar risken för cancer hos djur

Amurleopard i Parken Zoo i Eskilstuna. Arkivbild.
Amurleopard i Parken Zoo i Eskilstuna. Arkivbild.
DjurTT

Köttätande djur på Zoo löper en ökad risk för att drabbas av cancer, enligt en ny dansk studie. Upptäckten kan hjälpa forskare att utveckla cancerbehandlingar för människor.

Annons

Annons

Att äta mycket rött kött är sedan länge kopplat till högre risk för att drabbas av vissa cancerformer som till exempel tjock- och ändtarmscancer.

Nu visar en studie vid Universitetet i södra Danmark (SDU), som nyligen publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature, att även köttätande rovdjur i fångenskap, som rävar, leoparder och vargar, löper en ökad risk att drabbas av cancer.

Mindre motion

I studien samlades hälsofakta om 110 148 djur från 191 arter som lever på zoo in och analyserades. Resultatet visade att cancer var allmänt förekommande hos samtliga däggdjur men de köttätande däggdjuren löpte högre risk att drabbas av cancer, vilket tros bero på att de äter en tämligen ensidig kost av rött kött. En annan orsak som kan bidra till den ökade risken är att djur på zoo får mindre motion jämfört med vilda djur.

En fördel med att forskarna valde att studera djur på zoo är att de då har bättre uppfattning om djurens ålder. Ålder spelar en stor roll när det gäller cancerrisken hos människor, där en högre ålder ökar risken att drabbas. Men när det gäller zoodjuren kunde forskarna ännu inte se någon sådan koppling.

Annons

Annons

Få får får cancer

Idisslande klövdjur som till exempel hjortar och får dör däremot nästan aldrig av cancer enligt studien, en orsak som kan kopplas till att de äter växter med mycket fibrer. Men djuren har kanske också ett annat naturligt skydd mot cancer.

Forskarna hoppas nu att upptäckten kan leda till fler och mer effektiva behandlingsformer mot cancer hos människor.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.