A-
A+

RS-viruset sprider sig – de minsta drabbas värst

Folkhälsomyndigheten
Folkhälsomyndigheten
HälsaTT

Spridningen av RS-viruset har ökat och vintersäsongens epidemi bedöms stå för dörren. Därför är det viktigt att skydda de allra yngsta, uppmanar Folkhälsomyndigheten.

Annons

Annons

Antalet rapporterade fall av RS-virus ökar och spridningen väntas tillta under de kommande veckorna. Sedan vecka 40 har totalt 337 fall bekräftat, och majoriteten av de drabbade är under fem år. Barn under ett år står för drygt en tredjedel av fallen.

Folkhälsomyndigheten framhåller vikten av att skydda de yngsta barnen mot viruset – i synnerhet spädbarn under sex månader som löper högre risk att bli svårt sjuka.

"RS-virus sprids ofta i barngrupper på förskolor. Därför är det bra att tänka på att förskolebarn kan smitta yngre syskon. Det är bra att vara extra uppmärksam på symtom och lära barnen att tvätta händerna ofta", säger AnnaSara Carnahan", epidemiolog på myndigheten, i ett pressmeddelande.

Myndigheten råder även vuxna, speciellt personer i nära kontakt med spädbarn, att tvätta eller sprita händerna och att undvika kontakt med förkylda personer.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.