A-
A+

Runt 400 poliser beordras till fängelse

En ambulans lämnar fängelset efter upploppet i tisdags.
En ambulans lämnar fängelset efter upploppet i tisdags.
EcuadorTT-AFP

Minst 116 personer har omkommit till följd av våldsamheterna mellan intagna på ett fängelse i Ecuador tidigare i veckan.

Omkring 400 poliser har beordrats till fängelset för att upprätthålla ordningen.

Annons

Annons

Bråket bröt ut på tisdagen och senare samma dag kom beskedet att ordningen var återställd på anstalten i Guayasprovinsen i västra Ecuador. Men på torsdagen meddelade Ecuador att cirka 400 poliser beordrats till fängelset.

"Omkring 400 poliser genomför en insats inne i fängelset i syfte att upprätthålla ordning och säkerhet", skrev Ecuadors nationella polisstyrkan på Twitter på torsdagen och publicerade en video som föreställer marscherande kravallutrustade poliser.

Beväpnade fångar

Upploppen uppges ha startats av rivaliserande gäng med kopplingar till bland annat mexikanska knarkkarteller. De våldsamma uppgörelserna spreds snabbt i fängelset.

Enligt polisen var fångarna beväpnade med bland annat handeldvapen och granater, och det rapporteras om att flera personer ska ha halshuggits.

Den dödliga sammandrabbningen är den tredje som sker i år på ett fängelse i Ecuador. I februari dödades 79 personer vid upplopp som inträffade samtidigt vid fyra olika anstalter och i juli dödades minst 22.

Annons

Annons

Överfulla fängelser

I Ecuador finns omkring 60 fängelser avsedda för 29 000 fångar, men omkring 39 000 personer sitter inne och dessutom råder personalbrist på många anstalter. Landets fängelsesystem har kritiserats av flera människorättsorganisationer.

President Guillermo Lasso sade i augusti att regeringen skulle avsätta mer pengar till det överfulla fängelsesystemet för att bygga nya avdelningar och installera ny utrustning för att förbättra säkerheten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.