A-
A+

Rysk ambassadör återvänder till Washington

Rysslands USA-ambassadör Anatolij Antonov flög tillbaka till Washington på söndagen, efter en vår präglad av frostiga relationer mellan länderna.
Rysslands USA-ambassadör Anatolij Antonov flög tillbaka till Washington på söndagen, efter en vår präglad av frostiga relationer mellan länderna.
Ryssland/USATT-AFP

Rysslands USA-ambassadör Anatolij Antonov var på ett optimistiskt humör när han flög tillbaka till Washington på söndagen. Även USA:s ambassadör i Moskva uppges snart återvända till sin post.

Annons

Annons

Antonov kallades hem till Moskva i mars för konsultationer gällande Rysslands relation med USA. Ryska UD varnade då för "irreparabla försämringar" länderna emellan, och "rekommenderade" även USA:s Moskva-ambassadör att återvända till Washington. Men under det rysk-amerikanska toppmötet mellan Vladimir Putin och Joe Biden i Genève tidigare i veckan enades länderna om att skicka tillbaka sina ambassadörer.

Givet resultatet av mötet mellan de båda presidenterna räknar jag med konstruktivt arbete med mina amerikanska kollegor för att bygga jämlika och pragmatiska relationer, säger Antonov till den statliga ryska nyhetsbyrån Ria Novosti.

Relationerna mellan Moskva och Washington frös till is när Joe Biden tillträdde som president och anklagade Ryssland för att ha försökt påverka förra årets amerikanska presidentval, samt för cyberattacker mot USA. När Biden liknade Putin vid en "mördare" kallade Ryssland hem Antonov, samtidigt som både USA och Ryssland utvisade ett flertal diplomater.

Även USA:s ambassadör i Moskva nu ska återvända till sin postering inom kort.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!