Rysk polis utreder allierad till Navalnyj

Den ryske Kremlkritikern Aleksej Navalnyj, i mitten, tillsammans med oppositionsaktivisten Ljubov Sobol, näst längs till vänster, under en manifestation i Moskva i februari. Arkivbild.
Den ryske Kremlkritikern Aleksej Navalnyj, i mitten, tillsammans med oppositionsaktivisten Ljubov Sobol, näst längs till vänster, under en manifestation i Moskva i februari. Arkivbild.
RysslandTT-AFP-Reuters

Rysk polis har inlett en brottsutredning mot oppositionsaktivisten Ljubov Sobol och tagit in henne till förhör. Sobol uppges därefter ha hållits frihetsberövad i 48 timmar.

Annons

Annons

Annons

Annons

Sobol, som står Kremlkritikern Aleksej Navalnyj nära, anklagas för att tidigare i veckan olovligen ha försökt tränga sig in i en lägenhet i Moskva.

Men enligt anhängare till Navalnyj och Sobol, ska hon ha i måndags ringt på hos den man som Navalnyj pekat ut som agent vid säkerhetstjänsten FSB. Sobol stoppades av polis utanför mannens lägenhet.

"Orörbara mördare"

Mannen i lägenheten var inblandad i förgiftningen av Navalnyj i augusti, enligt oppositionsaktivistens team.

De ryska myndigheterna hävdar å sin sida att Ljubov Sobol och flera andra personer försökte bluffa sig in i en gammal kvinnas lägenhet genom att vara förklädda i sjukvårdskläder.

"De låser in en mor till ett litet barn under två dagar för att förklara för alla: Gräv inte i det här fallet. Understå er inte att hålla på med våra mördare och förgiftare genom att knacka på deras dörr. Dessa mördare är orörbara", skriver Aleksej Navalnyj i ett sarkastiskt konstaterande på Twitter.

Det var i början av veckan som det avslöjades att Navalnyj hade ringt till agenten och presenterat sig som högt uppsatt medlem i Rysslands nationella säkerhetsråd. Agenten ska under samtalet öppenhjärtigt ha talat om att Navalnyj förgiftats i augusti genom att nervgiftet novitjok placerats i hans kalsonger.

Annons

Annons

Misstankar mot toppen

Navalnyj befinner sig för närvarande på hemlig ort i Tyskland. Enligt tyska läkare och andra experter utsattes han i augusti för det sovjetutvecklade nervgiftet novitjok.

Misstankar har riktats mot högsta ort i Ryssland. EU har infört sanktioner mot bland andra FSB-chefen Aleksandr Bortnikov.

Moskva har hela tiden nekat till inblandning och har svarat med motsanktioner.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons