-
+

Rysk regissör sparkas från nyskapande Moskvascen

Kirill Serebrennikov har fått sparken från sitt arbete som konstnärlig ledare vid Gogolcentret i Moskva. Arkivbild.
Kirill Serebrennikov har fått sparken från sitt arbete som konstnärlig ledare vid Gogolcentret i Moskva. Arkivbild.
TeaterTT

Regissören Kirill Serebrennikov har fått sparken från Gogolcentret i Moskva. Serebrennikov har gjort sig känd för sina djärva teateruppsättningar, som driver med det ryska samhället.

Annons

Annons

Moskvas kulturdepartement meddelade i onsdags att man inte förnyar sitt kontrakt med Kirill Serebrennikov, vilket innebär att hans anställning som konstnärlig ledare vid Gogolcentret i den ryska huvudstaden upphör den 28 februari, skriver Moscow Times, som citerar den statsägda nyhetsbyrån Tass.

Moskvascenen, som tidigare var en statsägd teater, har sedan Serebrennikov tog över ledarskapet utgjort spelplats för en rad mycket uppmärksammade och samhällskritiska uppsättningar – och dagen före meddelandet hade teatern firat åttaårsjubileum. Under evenemanget hade Kirill Serebrennikov också berättat om sina planer inför den kommande teatersäsongen, till synes ovetandes om det kommande beskedet.

Uppmärksammad regissör

Serebrennikov har under de senaste åren haft en framstående position inom den ryska – och internationella – kulturvärlden och står bakom flera uppmärksammade filmer och scenuppsättningar. Bland annat satte han upp en biografisk balett om dansikonen Rudolf Nurejev, en uppsättning som stoppades av de ryska myndigheterna kort inför premiären på den anrika Bolsjojteatern i Moskva 2017.

Men Serebrennikov också genom sitt arbete varit en nagel i ögat på den alltmer auktoritära ryska makteliten. Han greps sommaren 2017, anklagad för att tillsammans med tidigare medarbetare ha förskingrat motsvarande 18 miljoner kronor i form av statligt kulturstöd, och sattes i husarrest under nära två år.

Annons

Annons

Protester not gripandet

I samband med gripandet protesterade flera ryska kulturpersonligheter och oppositionella, däribland oppositionsledaren Alexej Navalnyj, mot händelsen som de menade hade politiska motiv.

"Myndigheterna har dragit en ny gräns: i ditt kreativa arbete måste du hylla staten", skrev Navalnyj då i en kommentar till gripandet.

Kirill Serebrennikov släpptes i april 2019 från husarresten och dömdes i en rättegång i Moskva i juni förra året till villkorlig dom och böter på 800 000 rubel, vilket i dag motsvarar cirka 90 000 kronor.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss