A-
A+

Ryska gasjätten: Nordstream 2 är klar

Webbkarta över gasledningens sträckning.
Webbkarta över gasledningens sträckning.
RysslandTT

Nordstream 2 är klar. Det symboliska slutförandet av den kontroversiella gasledningen till Tyskland gjordes klockan 7.45 på fredagsmorgonen, enligt en kommuniké från den statligt styrda ryska gasjätten Gazprom.

Annons

Annons

Rörläggarfartyget Akademik Tstjerskij i Mukrans hamn i Tyskland under bygget av Nordstream 2. Arkivbild.
Rörläggarfartyget Akademik Tstjerskij i Mukrans hamn i Tyskland under bygget av Nordstream 2. Arkivbild.

Synen på ledningen splittrar regeringar såväl inom Europa som globalt. Å ena sidan medger den ett stabilare och större flöde av fossilgas till EU-länder. Även om gasen är förorenande innebär den ändå mindre utsläpp än exempelvis kolenergi.

Å andra sidan bidrar Nordstream 2 till att Ukraina, där tidigare gasledningar mellan Ryssland och EU går, får en mindre viktig roll. Det gör att omvärlden avsäger sig ett trumfkort mot Ryssland i kriget i Ukraina, samtidigt som länder som Tyskland gör sig ännu mer beroende av rysk energi.

Nordstream 2 är dragen ungefär samma väg på Östersjöns botten som den ursprungliga Nordstream, från hamnar söder respektive norr om S:t Petersburg till Greifswald i nordöstra Tyskland. På sina 1 200 kilometer passerar ledningen bland annat nära både svenska Gotland och danska Bornholm.

Någon gas kommer inte att strömma genom ledningen förrän tyska myndigheter ger grönt ljus, betonar Ryssland.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!