A-
A+

Ryska kärnkraftsmiljarder till Turkiet

Vladimir Putin ska enligt uppgift ha öppnat pengakranen för storsatsningen i Turkiet. Arkivbild
Vladimir Putin ska enligt uppgift ha öppnat pengakranen för storsatsningen i Turkiet. Arkivbild
EnergiTT-Bloomberg

Det statsägda ryska kärnenergibolaget Rosatom har inlett överföringarna av motsvarande sammanlagt 15 miljarder dollar (drygt 150 miljarder kronor) till ett dotterbolag i Turkiet. Enligt turkiska källor ska pengarna gå till bygget av en ny stor kärnkraftsanläggning.

Annons

Annons

Redan förra veckan ska 5 miljarder dollar ha överförts till det turkiska dotterbolaget, Akkuyu Nuclear, och ytterligare två lika stora överföringar planeras denna och nästa vecka, enligt turkiska källor med insyn i utvecklingen.

Ska täcka 10 procent av elbehovet

Pengarna ska täcka kostnaderna för Akkuyu Nuclear under två års tid och minskar oron för att Ukrainakriget ska störa den gigantiska energiinvesteringen i Turkiet.

Ryska Rosatom – som inte bara finansierar utan även ska äga och driva kärnkraftsanläggningen som är på väg att byggas – skriver i ett uttalande att det rör sig om pengar till det största kärnkraftsprojektet i världen just nu. Men de tillägger att "transaktionerna är betydligt mindre" än de uppgifter som de turkiska källorna uppger.

Kärnkraftsanläggningen, med fyra reaktorer, beräknas totalt kosta 20 miljarder dollar att bygga och ska när den tas i bruk – enligt plan 2026 – täcka 10 procent av Turkiets inhemska elbehov.

Annons

Annons

Rosatom inte på sanktionslista

Projektet finansieras bland annat av de ryska bankerna Sberbank och Sovcombank, båda på USA:s och EU:s sanktionslistor. Men Rosatom är inte sanktionerat.

En av de turkiska källorna beskriver de stora överföringarna som ett resultat av den ryske presidenten Vladimir Putins tacksamhet över att den turkiske kollegan Recep Tayyip Erdogan hjälpt till att få avtal om spannmålsexport via Svarta havet på plats.

Erdogan och Putin har planerat in ett nytt toppmöte i Sotji, Ryssland, den 5 augusti.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.