A-
A+

Ryska protester fruktlösa – "snaran dras åt"

Kravallpolis i Moskva griper en man som protesterar mot den 'partiella mobilisering' som ska inledas på onsdagen.
Kravallpolis i Moskva griper en man som protesterar mot den "partiella mobilisering" som ska inledas på onsdagen.
RysslandTT

Över 1 000 människor greps under onsdagens protester mot Putins mobilisering. Men demonstrationerna är utsiktslösa, tror Rysslandsexperten Martin Kragh.

Den politiska repressionen stramas nu åt seriöst i Ryssland.

Annons

Annons

Martin Kragh, biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier och seniorforskare vid Utrikespolitiska institutet (UI), säger att 'alla möjliga människor från olika typer av bakgrunder' nu kallas in i kriget.
Martin Kragh, biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier och seniorforskare vid Utrikespolitiska institutet (UI), säger att "alla möjliga människor från olika typer av bakgrunder" nu kallas in i kriget.

I uppemot 40 ryska städer gav sig människor ut på gatorna för att protestera mot president Vladimir Putins besked om "partiell mobilisering". Bilderna som kablades ut är brutala: män och kvinnor, unga som gamla, släpas på asfalt och kastas bryskt in i bussar av poliser i tung kravallutrustning.

Trots det stora antalet gripna är protesterna med ryska mått mätt tämligen begränsade, säger Martin Kragh, biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier och seniorforskare vid Utrikespolitiska institutet (UI).

Men det är heller inte särskilt förvånande, med tanke på de personliga risker du möter om du protesterar i Ryssland. Det är i den kontexten man måste se det faktum att de öppna missnöjesyttringarna är begränsade.

Gripna kallas in

300 000 reservister ska enligt försvarsminister Sergej Sjojgu kallas in i den "militära specialoperationen" – en rysk eufemism för kriget mot Ukraina. Kort därefter kom rapporter om utsålda flyg ut ur Ryssland och demonstranter på gatorna.

Men protesterna rör antagligen inte Putin i ryggen, säger Martin Kragh.

Det finns till och med bevis på att unga män som greps i går fick sina inkallelseordrar direkt på polisstationen.

Annons

Annons

"Bara retorik"

Enligt Kragh finns det tecken på att mobiliseringen redan nu har dragit i gång i stor skala. Allt tyder på en fortsatt eskalering, trots att informationen som kommer ut från Ryssland är ytterst begränsad.

Vi ser från plats till plats att många män i stridsför ålder kallas in redan nu. De bussas till mönstringsstationer för att sedan placeras ut, säger han.
Det här handlar inte om en så kallad partiell mobilisering – det är bara retorik. Man kommer att försöka kalla in så många det bara går.

Martin Kragh är tveksam till huruvida protesterna kommer att fortsätta. När Ryssland i och med massmobiliseringen går in i en fas av förhöjd militarism kommer inga protester att tillåtas, säger han.

Den politiska repressionen stramas nu åt seriöst i Ryssland, steg för steg. Snaran dras åt.

Oppositionella i exil

Frågan är också om det finns någon aktör i dagens Ryssland som har kapacitet att samla större skaror med demonstranter.

Det finns inget i dagsläget som tyder på att det sker någon större protestorganisation. Alla de mest framstående protest- och oppositionsledarna är antingen fängslade eller drivna i exil sedan tidigare, säger Kragh.

För de ryssar i vapenför ålder som inte vill strida finns inte många val, annat än att försöka lämna landet. Att protestera på gatorna kan leda till fängelse i upp till 15 år, varnade åklagarmyndigheten i går – eller till inkallning direkt vid gripandet. Att desertera från armén kan även det innebära mångåriga fängelsestraff.

Jag konstaterar samma sak som jag gjorde den 24 februari – Europa står inför sin största säkerhetspolitiska kris sedan andra världskriget. Ingenting har förbättrats, allting förvärras, säger Martin Kragh.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.