A-
A+

Ryska sångstjärnan Pugatjova vill svartlistas

Ryska storstjärnan Alla Pugatjova (höger) med president Vladimir Putin vid en prisceremoni 2014.
Ryska storstjärnan Alla Pugatjova (höger) med president Vladimir Putin vid en prisceremoni 2014.
UkrainaTT

Kreml får kritik för invasionen i Ukraina från oväntat håll. Sångerskan Alla Pugatjova kräver att klassas som utländsk agent sedan hennes man pekats ut som sådan.

Ukrainas president Zelenskyj säger att landets militär förbereder sig för ny offensiv.

Annons

Annons

Efterspelet till en granatattack i Donetsk. Bild från i lördags.
Efterspelet till en granatattack i Donetsk. Bild från i lördags.

Inhemsk kritik mot den ryska krigföringen är sällsynt i Ryssland. Kommentarer om kriget, som bara får kallas för "militär specialoperation", kan leda till upp till 15 års fängelse enligt lagar som införts efter invasionen.

Den i Ryssland mycket populära sångerskan Alla Pugatjova skrev på söndagen på sociala medier att hon också vill bli uppförd på listan över obekväma kritiker.

Pugatjova krävde också ett slut på "dödandet av våra pojkar (soldater) och de vilseledande förklaringar som gör vårt land till paria och som tynger våra medborgares liv".

Maken märkt

En anledning till Pugatjovas utspel tros vara att komikern Maxim Galkin, som är gift med Pugatjova, sattes upp på listan över så kallade utländska agenter i fredags. Justitiedepartementets beslut innebär ökad granskning och möjliga repressalier mot dem som placeras på listan.

Anledningen är att Galkin, som gjort sig känd som programledare i tv och som imitatör, anklagas för otillåtna politiska handlingar och för att ta emot pengar från Ukraina. Uppgiften kommer från den ryska statsgranskade nyhetsbyrån Interfax.

Den 73-åriga Alla Pugatjova fick ett enormt genomslag i Sverige genom bland annat medverkan i nöjesprogrammen "Galaxen" och "Jacobs stege" på 1980-talet. Hon har också representerat sitt land i Eurovision Song Contest och har flera år krönts som Rysslands och forna Sovjetunionens största sångerska.

Annons

Annons

"Ingen stiltje"

Från kriget i Ukraina kommer fortsatt få uppgifter, och ännu färre som kan verifieras av oberoende källor.

President Volodymyr Zelenskyj säger i sitt dagliga tal till Ukraina att landets trupper förbereder sig på nya anfall.

För vissa kan det kanske se ut som att vi har kommit in i en period av stiltje, efter en rad segrar. Men det är ingen stiltje, vi förbereder oss på nästa steg, säger han enligt den statliga ukrainska nyhetsbyrån Ukrinform.

Efter att ha hyllat militären för att de befriat "Izium, Balaklija, Kupjansk och Charkivregionen i stort" räknade Zelenskyj upp en lång rad orter i ryskkontrollerade områden, som han säger att Ukraina ska återta kontrollen över. Bland dem flera städer på den av Ryssland annekterade Krimhalvön.

De (orterna) också. Definitivt. Vi talar inte om sådant som inte är vårt.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.