A-
A+

Ryska skeptiker köper falska vaccinintyg

En vårdarbetare ger en man en dos Sputnik V-vaccin i ett mobilt vaccinationscenter på ön Sachalin utanför Sibiriens östkust.
En vårdarbetare ger en man en dos Sputnik V-vaccin i ett mobilt vaccinationscenter på ön Sachalin utanför Sibiriens östkust.
RysslandTT

En ny svart marknad blomstrar i Ryssland. För drygt 200 kronor kan ryssar köpa falska vaccinpass via darknet och meddelandeappen Telegram.

Annons

Annons

Flaskor med Sputnik V-vaccinet mot covid-19, som godkändes för användning i Ryssland i augusti i fjol. Arkivbild.
Flaskor med Sputnik V-vaccinet mot covid-19, som godkändes för användning i Ryssland i augusti i fjol. Arkivbild.

I hopp om att få fler ryssar att kavla upp ärmarna har vaccinering mot coronaviruset blivit obligatoriskt på flera håll i Ryssland, bland annat inom huvudstaden Moskvas tjänstesektor. Men vaccinskeptiker har hittat en väg runt kraven, rapporterar AFP.

Sergej från regionen Krasnodar nära Svarta havet har – likt omkring 60 procent av hans landsmän, enligt opinionsmätningar – inga planer på att ta sprutan med Sputnik V. I stället letade han upp en försäljare av falska vaccinintyg, skickade över sina personuppgifter via appen Telegram och förde över 15 000 rubel, motsvarande knappt 1 800 svenska kronor, till den anonyma säljaren. Tre veckor senare stod han som fullt vaccinerad i ryska officiella register – utan att någonsin ha fått en spruta.

Jag vill inte dö på grund av vad regeringen vill, säger han till AFP.

Stor efterfrågan

Mängder med försäljare uppger sig sälja falska vaccinintyg via Telegram och på ryska darknetforum. En av dem säger sig sälja 20 till 30 intyg om dagen. Och efterfrågan växer – inte minst sedan de nya kraven infördes i Moskva i förra veckan.

Huvudstadsbor kommer även behöva visa upp ett intyg på covidvaccination eller tidigare infektion för att få gå på restaurang. Samtidigt har hittills bara runt en miljon av stadens tolv miljoner invånare valt att ta vaccinet under de sex månader som det funnits tillgängligt.

Enligt AFP säljs falska intyg för så lite som 2 000 rubel, strax över 200 svenska kronor. För 3 500 kronor uppges mindre nogräknade mellanhänder kunna få vårdarbetare att hälla ut vaccindoser och ladda upp falska patientjournaler i den ryska regeringsportalen.

Annons

Annons

Föredrar importerat vaccin

Även bland vårdarbetare tycks den ryska vaccinskepsisen vara relativt utbredd. Tidigare i våras visade en undersökning från det oberoende institutet Levada Center att 31 procent av landets läkare inte litar på Sputnik V – och att närmare var fjärde av dem inte planerar att vaccinera sig mot covid-19 över huvud taget.

Myndigheterna jagar nu de falska vaccinförsäljarna. I veckan grep Moskvapolisen tre personer och inledde ett tiotal ärenden gällande "tillverkning och försäljning av falska certifikat".

För 47-årige Aleksej, som köpt ett falskt intyg åt en vän, handlar skepsisen framför allt om just ryska Sputnik V – inte om vaccin i allmänhet.

"Jag skulle nog föredra att bli vaccinerad, men med ett importerat vaccin", säger han till AFP via ett forum på darknet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!