A-
A+

Ryske tecknarpappan får behålla vårdnaden

Aleksej Moskaljov, pappa till 13-åriga Maria Moskaljova, får behålla vårdnaden om sin dotter. Arkivbild.
Aleksej Moskaljov, pappa till 13-åriga Maria Moskaljova, får behålla vårdnaden om sin dotter. Arkivbild.
RysslandTT-AP

Den ryske ensamstående pappan Aleksej Moskaljov får behålla vårdnaden om sin dotter.

Fallet med far och dotter som skiljts åt efter att hon ritat en teckning med fredsbudskap har väckt stor uppmärksamhet.

Annons

Aleksej Moskaljov får fortsatt vårdnad om 13-åriga Maria Moskaljova. Det är innebörden av att åklagare i staden Jefremov lagt ner ett åtal om att begränsa vårdnaden för fadern. Det uppger rättsorganisationen OVD-Info, som har hjälpt Moskaljov i rätten.

Den 54-årige fadern kommer dock inte kunna bo tillsammans med dottern de närmaste åren, då han tidigare i år dömdes till två års fängelse för att ha smädat armén.

Hans advokat Vladimir Bilijenko säger i ett uttalande att fredagens beslut trots allt är en moralisk seger.

Familjens problem med myndigheterna började i fjol, när den då tolvåriga Maria på en bildlektion i skolan målade en kvinna och ett barn bredvid en ukrainsk flagga.

På flaggan stod "Leve Ukraina" och kvinnan höll upp en hand mot projektiler som skjuts mot dem från en rysk flagga, på vilken det stod "Nej till krig". Skolan tillkallade då polis.

Myndigheterna beslutade att pappan, som själv uttryckt sig kritiskt om kriget i Ukraina, skulle separeras från sin dotter. Hon placerades tidigare i år på barnhem medan pappan sattes i husarrest.

När han sedan dömdes flydde han till Belarus, där han fångades och överlämnades till ryska myndigheter. Trots det uppgavs han av den ryska oberoende sajten Meduza vara försvunnen och torsdagens förhandlingar i vårdnadstvisten ställdes in.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.