A-
A+

Ryssland: 89 döda efter ukrainskt raketanfall

Bara spillror finns kvar efter det ukrainska raketanfallet mot en skolbyggnad som inrymde en rysk militärbas i Makijivka i östra Ukraina.
Bara spillror finns kvar efter det ukrainska raketanfallet mot en skolbyggnad som inrymde en rysk militärbas i Makijivka i östra Ukraina.
UkrainaTT

Ryssland uppger att 89 ryska soldater dog i det ukrainska anfallet mot en bas i den ryskockuperade staden Makijivka i Donetsk på nyårsnatten. Dess position avslöjades av soldaternas mobiltelefoner.

Annons

Annons

Fler kroppar har hittats under spillrorna, uppger den ryska generallöjtnanten Sergej Sevrjukov i ett videouttalande.

Ukraina hävdar att så många som 400 ryska soldater dödades.

Dödstalen är näst intill omöjliga för utomstående att verifiera. Bägge sidor överdriver framgångar eller förminskar förluster närmast regelmässigt. Att Ryssland medger att soldater dödats i större omfattning är dock ovanligt.

Ryska soldater ska ha använt sina mobiltelefoner på nyårsafton och avslöjat positionen för den ryska basen, enligt Sevrjukov.

För närvarande arbetar en kommission med att undersöka omständigheterna.
Men det är redan uppenbart att huvudorsaken var användandet av mobiltelefoner inom räckhåll för fiendens vapen, i strid mot regelverket.

Den ukrainska attacken, som genomfördes med det amerikanska raketartillerisystemet Himars några minuter efter midnatt på nyårsnatten, har orsakat stor ilska bland ryska politiker och militärbloggare som tillåts kommentera kriget.

De kritiserar höga ryska befälhavare för att inte lära sig av tidigare misstag på slagfältet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.