A-
A+

"Ryssland har kastats tillbaka 40 år"

Aleksej Venediktov, chefredaktör på Moskvas Eko. Arkivbild.
Aleksej Venediktov, chefredaktör på Moskvas Eko. Arkivbild.
RysslandTT-AFP

Den oberoende radiokanalen Moskvas Eko var vid starten en symbol för Rysslands nyfunna mediefrihet efter Sovjetunionens fall. Nu säger chefredaktören att landet "kastats tillbaka 40 år" efter att kanalen stängts av den ryska staten.

Annons

Annons

Radiokanalens webbplats blockerades i början på mars. Samtidigt kastades Moskvas Eko ut från radionätet efter påståenden om att den spridit "medvetet falsk information" när den beskrev invasionen av Ukraina som ett "politiskt misstag".

Nu är vi någonstans omkring 1983, säger chefredaktören Aleksej Venediktov, som av myndigheterna nu klassas som "utländsk agent".

Oberoende ryska medier har det senaste året upplevt en eskalerande repression som tilltog efter storinvasionen av Ukraina i februari. Medierna har blivit instruerade att endast publicera information från officiella källor – där invasionen inte kallas krig, utan en "specialoperation".

Moskvas Eko

Radiokanalen startades några månader före Sovjetunionens upplösning 1991. Den i dag 66-årige chefredaktören började då på Moskvas Eko som reporter och befordrades till chefredaktör 1998.

Medan många oberoende medier i Ryssland tagits över av staten sedan dess har Moskvas Eko fortsatt vara självständig. Orsaken till det kan vara Venediktovs kontakter i Kreml. Men allt ändrades efter invasionen av Ukraina i februari.

Jag förstår Putins logik. Han kunde inte behålla oss eftersom propaganda under en sådan typ av operation måste vara total, säger han.

Annons

Annons

"Lita på mig mer"

I mars meddelade även den ryska staten att den som publicerar något som klassas som falsk information kan få upp till 15 års fängelse. Trots det fortsätter Aleksej Venediktov att prata om Ukrainakriget på sin nystartade Youtube-kanal.

Till följd av det förändrade medielandskapet har många journalister valt att fly, men Venediktov har inga planer på att lämna Ryssland.

Människor kommer att lita på mig mer om jag upplever samma svårigheter, promenerar på samma gator och möter samma sanktioner, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.