A-
A+

Rysslandsfonder avregistreras

Handelsstoppade Rysslandsfonder ska nu avregistreras från fondtorget. Arkivbild.
Handelsstoppade Rysslandsfonder ska nu avregistreras från fondtorget. Arkivbild.
EkonomiTT

De fyra Rysslandsfonder som tidigare handelsstoppats ska nu avregistreras från Premiepensionens fondtorg. Förvaltningen tas över av Pensionsmyndigheten.

Annons

Annons

De sparare som valt fonderna får tillbaka ett initialt värde som motsvarar 0,5 procent av det värde som fanns när fonderna stängde för handel enligt ett pressmeddelande från Pensionsmyndigheten.

"Värdet på Rysslandsfonderna är inte möjligt att uppskatta i nuläget. Det finns en stor ovisshet eftersom Moskvabörsen, där underliggande aktier handlas, är stängd för utländska investerare", säger Erik Fransson som är chef för fondtorgsavdelningen på Pensionsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Skulle Pensionsmyndigheten lyckas återvinna mer värde än så kommer överskottet distribueras till sparare vid en senare tidpunkt, uppger myndigheten.

För den som sparat i Rysslandsfonder sker den stora privatekonomiska smällen när utbetalningen räknas om utifrån det nya kontovärdet. Det betyder att pensionärer som till stor del valt Rysslandsfonder gällande sitt pensionssparande får se en stor påverkan.

"Pensionsmyndighetens förhoppning är att framtida inlösen gör att delar av förlusten kan ersättas vid en senare tidpunkt. Det troligaste slutresultatet som det ser ut i dagsläget är tyvärr en bestående premiepensionsminskning för dem med investeringar i Ryssland", säger Erik Fransson.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.