A-
A+

S-förslag ruskar om i debatt om skolvinster

Utbildningsminister Anna Ekström (S) vill få S-kongressen i höst att driva på för att förbjuda vinstuttag i skolan.
Utbildningsminister Anna Ekström (S) vill få S-kongressen i höst att driva på för att förbjuda vinstuttag i skolan.
PolitikTT

Förbjud vinstuttag i skolan och se över etableringsfriheten för friskolor.

Partistyrelsen i Socialdemokraterna skärper nygamla förslag som partiet kan gå till val på om de får stöd av S-kongressen i höst.

Annons

Annons

Biträdande finansminister Åsa Lindhagen (MP) välkomnar S skärpta ton mot vinster i skolan. Arkivbild.
Biträdande finansminister Åsa Lindhagen (MP) välkomnar S skärpta ton mot vinster i skolan. Arkivbild.
Det betyder det vi säger, att vi vill förbjuda vinstuttag, säger utbildningsminister Anna Ekström på en pressträff.

Hon är en av dem i S-ledningen som förbereder förslag till kongressen den 3–7 november.

Det är en skärpning mot vad vi har sagt tidigare, förtydligar hon.

Partiet har drivit liknande krav förut, men pausat eller mildrat dem, bland annat på grund av samarbetet med Liberalerna och Centerpartiet de senaste åren.

Tiden mogen

Det har saknats stöd i riksdagen. Men partistyrelsen känner nya vindar blåsa.

Tiden är verkligen mogen för att den här diskussionen tar fart. Det finns en kritisk diskussion (om vinstuttag) långt in i de borgerliga leden, säger Ekström.

Hon säger att partiet återkommer till hur det ska gå till att gå den vägen, men att det ska ske på ett ordnat sätt, om S kan få stöd i riksdagen för att genomföra förändringar.

Hur ett sådant förbud ska förenas med aktiebolagslagen, kunde Anna Ekström inte svara på.

Ett annat förslag till kongressen är att se över etableringsfriheten för skolor. Enligt Ekström kan i dag en friskola som plötsligt vill etablera sig slå sönder en kommuns hela skolplanering.

Partiet vill också driva frågan om att förbjuda alla religiösa friskolor. I januariavtalet med C och L fanns ett förslag om att förbjuda nyetablering av sådana skolor som regeringen arbetar med.

Ett ytterligare förslag är att slopa kötiden för friskolor och införa ett gemensamt antagningssystem för alla skolor.

På pressträffen gick, förutom Ekström, civilminister Lena Micko, socialminister Lena Hallengren och Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh igenom förslag på välfärdens område.

Kongressens beslut blir grunden för vad S ska gå till val på nästa höst.

Lena Micko säger att ett övergripande tema är att samhället ska återta kontrollen över välfärden från marknadskrafterna.

Annons

Annons

Korta sommarlovet

S-ledningen föreslår att sommarlovets längd ska ses över och att förskolan ska bli allmän från två års ålder, inte minst för att barn ska få möjlighet till en bra språkutveckling.

Anna Ekström gör klart att partiledningen inte har tänkt klart om vad en bra längd på sommarlovet skulle vara, men att den nuvarande längden på lite drygt två månader kan vara för väl tilltagen.

Vi har ett långt sommarlov och vi vet att det finns barn som far illa under sommarlovet och vi vet, genom forskning, att det under lovet i vissa fall sker ett kunskapstapp – man kan lite mindre när man kommer tillbaka, säger Ekström.

Förskola från 2

Förslaget om allmän förskola från två års ålder ska fungera som så att alla tvååringar skrivs in med automatik, sedan är det upp till föräldrarna att tacka nej.

Samhället ser till att barnen har en plats. Även om många barn tar del av förskolan så finns det ett antal som är utanför, kanske de barn som har mest att vinna på sociala kontakter och språkträning, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Miljöpartiet välkomnar att Socialdemokraterna skärper politiken mot vinster i skolan.

Vi vill att eventuella vinster ska stanna i skolan, skattemedlen ska stanna hos barnen och inte stoppas i ägarnas fickor, säger finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP).

På frågan om varför det skulle gå att få majoritet i riksdagen för det lättare än tidigare, svarar hon.

Jag tycker att det finns tecken på att debatten börjar svänga. Det är fler som ser det orimliga i att skattemedel tas ut ur skolan, säger Lindhagen.

Näringslivet emot

Svenskt Näringsliv är av rakt motsatt åsikt.

"Det Socialdemokraterna föreslår är i praktiken ett förbud mot företag på detta område. Om inte effektiva företag tillåts bidra till att leverera välfärdstjänster kommer skola, vård och omsorg bli både sämre för brukarna och dyrare för skattebetalarna. Dessutom avskaffas valfriheten i praktiken" skriver vd Jan-Olof Jacke i en kommentar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.