A-
A+

S i nya möten om väg framåt

Jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi (MP), statsminister Stefan Löfven (S) och finansminister Magdalena Andersson när de var på väg till riksdagens misstroendeomröstning i måndags.
Jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi (MP), statsminister Stefan Löfven (S) och finansminister Magdalena Andersson när de var på väg till riksdagens misstroendeomröstning i måndags.
PolitikTT

Regeringen och Socialdemokraterna funderar vidare på alternativen framåt efter riksdagens fällning av statsminister Stefan Löfven (S).

Jag tror svenska folket förväntar sig av oss att vi tar den tid behöver, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

Annons

Annons

På tisdagskvällen ska det verkställande utskottet i Socialdemokraterna ha ett digitalt möte för att diskutera läget, något som SvD var först att rapportera om. Det är ett av flera möten som lär hållas före ett beslut.

Statsministern måste senast i början av nästa vecka ge besked om han tänker utlysa extraval eller överlåta till riksdagens talman att entlediga honom.

Vi kommer att ta den tid vi behöver, säger Morgan Johansson, som sitter i partiets verkställande utskott.

Men han vill inte spekulera i om det också innebär att Löfven väntar med beslut till efter midsommar.

Johansson vill inte uttala sig om Liberalernas besked efter misstroendeomröstningen, att de vill satsa på en borgerlig regering redan nu och att de avser januariavtalet avslutat, åtminstone i sin nuvarande form.

Juniavtal?

Märta Stenevi, språkrör för Miljöpartiet och bostads- och jämställdhetsminister, uppger för SVT att regeringen har fört samtal med Centerpartiet och Vänsterpartiet om vad de skulle kunna enas om.

Sedan Liberalernas ställningstagande mot januariavtalet på måndagen räknar Stenevi dem nu till motståndarsidan, enligt SVT.

I januariavtalets ställe nämner Stenevi något hon kallar juniavtalet. Men att få till stånd ett regeringssamarbete kräver stor kompromissvilja.

Jag hoppas att C och V kan se att det kommer att kräva en kompromissvilja på riktigt, inte på en punkt eller i en fråga, säger hon.

Annons

Annons

C utesluter samarbete

Vänsterpartiet kan inte svika ett löfte de givit, säger partiets vice partiordförande Ida Gabrielsson till P4 Gävleborg.

Jag vet inte om Centerpartiet skulle vilja vara det parti som accepterade våra 73 punkter, så att säga, säger hon, och gör gällande att det är upp till Centerpartiet vilka som ska få bilda regering.

Radion ställer Gabrielsson mot en annan Gävleborgspolitiker i Centerpartiets förste vice ordförande Anders W Jonsson.

Det här är liksom inte ett sällskapsspel det handlar om. För oss är det politiska sakfrågor som ligger i grunden, säger Jonsson, som understryker att C inte kommer att samarbeta om en budget med V.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!