A-
A+

S lovar hälsokontroller för 60-plussare

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.
Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.
PolitikTT

Socialdemokraterna lovar att i de regioner man styr efter valet så ska alla över 60 år erbjudas hälsoundersökningar.

Annons

Annons

Det är viktigt att upptäcka sjukdomar och hälsoproblem tidigt. Därför vill vi införa en hälsokontroll för alla som fyllt 60 år, säger partisekreteraren Tobias Baudin.

Vissa regioner har redan mer långtgående erbjudanden om hälsokontroller, som i Västerbotten där de som fyller 40, 50 eller 60 år bjuds in till två besök på sin vårdcentral.

Det första besöket är en individuell hälsoundersökning då man också fyller i en hälsoenkät. Vid det andra besöket diskuteras frisk- och riskfaktorer med en specialutbildad sköterska.

Vi har valt 60-åringar för att forskningen relativt entydigt pekar ut det här som en prioriterad grupp, säger Baudin och understryker vikten av att förebygga kroniska sjukdomar.

Vallöftet ska inte ses som en lagstadgad rättighet utan något som ska införas i S-styrda regioner efter valet. Däremot kan staten behöva stötta regionerna med extra statsbidrag, enligt partisekreteraren.

Det handlar om en prioriteringsfråga. Vi vill använda våra skattepengar för att förbättra människors liv och hälsa, säger Baudin.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.