A-
A+

S lyfter i opinionen trots turbulent år

Magdalena Andersson och Stefan Löfven kan se tillbaka på ett händelserikt år och dessutom gå på julledighet med vind i opinionsseglen. Arkivbild.
Magdalena Andersson och Stefan Löfven kan se tillbaka på ett händelserikt år och dessutom gå på julledighet med vind i opinionsseglen. Arkivbild.
PolitikTT

Socialdemokraterna avslutar året med ett rejält lyft i opinionen. Partiet har 29 procent av väljarna bakom sig i Dagens Nyheter/Ipsos decembermätning, den högsta noteringen sedan juni i fjol.

Annons

Annons

Jämfört med november ökar stödet för S med nästan fyra procentenheter, från 25 till 29 procent. Samma tendens har synts i andra mätningar. S vinner väljare från flera partier, som V, MP och SD.

I övrigt noteras endast mindre skillnader, trots ett händelserikt politiskt år. För Moderaterna har 2021 inneburit en svagt negativ trend. I början av året hade M runt 23 procent av väljarstödet och marginalen till Sverigedemokraterna var hela 4 procentenheter. Vid ingången till valåret 2022 är partierna jämnstarka med 20 procent vardera.

Centerpartiet avslutar året med att tappa tre mätningar i rad. Efter att ha varit uppe och vänt på 10 procent är man tillbaka där man var för ett år sedan med ett väljarstöd på 7 procent.

Under året har tre partier legat i farozonen för att åka ur riksdagen och läget i DN/Ipsos sista mätning för 2021 är oförändrat. Sämst till ligger Liberalerna som för 18:e mätningen i rad hamnar under spärren.

Sammantaget samlar det borgerliga blocket (M, KD, SD och L) 47,7 procent av väljarna, medan partierna som släppte fram Magdalena Andersson som statsminister (S, MP, V och C) stöds av 50,2 procent av väljarna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.