A-
A+

S: Ny skolpeng lär dröja till 2028

Socialdemokraternas utbildningspolitiska talesperson Åsa Westlund (S). Arkivbild.
Socialdemokraternas utbildningspolitiska talesperson Åsa Westlund (S). Arkivbild.
PolitikTT

Socialdemokraterna kritiserar regeringens planer på att införa en ny skolpeng. Det kommer att dröja till tidigast 2028 innan systemet är på plats, enligt partiet. Under tiden får friskolorna ”miljarder i övervinster”.

För oss framstår det som djupt omoraliskt att medvetet låta friskolor överkompenseras och kommunala skolor dräneras i så många år till. Skattepengar ska hanteras med betydligt större ansvar, säger partiets utbildningspolitiska talesperson Åsa Westlund.

Enligt S så överkompenseras friskolor med två miljarder om året i relation till kommunala skolor. Siffran kommer från en tidigare statlig utredning. Detta mot bakgrund av att kommunerna har ett ansvar att alltid kunna ta emot nya elever, något som inte friskolor har.

Socialdemokraterna pekar också på att skolminister Lotta Edholm (L) nyligen sagt att just friskolorna överkompenseras i dag. En ny utredning ska föreslå en skolpengsnorm, utredningen är fullt färdig i november 2026 sedan ska förslaget ut på remiss och utformas till ett lagförslag.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.