A-
A+

S valberedning: Lugnare och öppnare nu

Valberedningens ordförande Elvy Söderström (S).
Valberedningens ordförande Elvy Söderström (S).
PolitikTT

Valet av ny partiledare för Socialdemokraterna kommer inte att bli lika tumultartat som inför valet av Håkan Juholt, försäkrar valberedningens ordförande Elvy Söderström.

Nej, jag är inte orolig. Det var en väldigt sluten process. Vi har trygga och ordnade former och det finns en öppenhet, säger hon till TT.

Annons

Annons

Just det där med öppenhet har redan diskuterats offentligt. SSU och LO vill se en öppnare process med kandidater som kliver fram och kan frågas ut.

Det är bra att folk har olika idéer. Vi har som valberedning känt att vi är trygga och har ordnade former. Vi har föreslagit den här ordningen, säger hon.

Och den ordningen består i att valberedningen på tisdagen skickade ut uppmaningen till partidistrikten att lyssna och samla in förslag från medlemmarna på vem de vill se som ny partiledare.

Annan tradition

Förslagen ska komma in senast den 1 oktober till valberedningen. De föreslagna kandidaterna behöver inte vara tillfrågade. Valberedningen har inte pratat med några tilltänkta personer än. Först ska man lyssna in vad distrikten säger.

TT: Varför har Socialdemokraterna traditionen att man aldrig går ut och säger att man vill bli partiledare förrän man får frågan från valberedningen?

Jag vet inte riktigt, det kan bli jobbig med mediala granskningar. Men det finns ett stort engagemang och det är väldigt öppet. Det är inte alls så som man beskrivit det att det är stängt, men traditionen är inte att göra så, säger Söderström.

TT: Är det inte så att man väljer inte partiledare utifrån vad den personen tycker i enskilda frågor, utan det är kongressen som lägger fast politiken?

Annons

Annons

Kongressen bestämmer

Precis, vi har den ordningen att kongressen fastställer riktlinjerna för partiets politik. Det är ingen butik där man väljer själv vad man vill göra, det är partiets politik som formar framtiden och partiledaren ska vara den som går främst och för den politiken framåt.

Vad som dominerat hittills i diskussionen är kravet på att det nu måste det bli en kvinnlig ordförande. Om detta har Elvy Söderström ingen uppfattning.

Som lagledare för valberedningen tänker jag inte uttala mig om vare sig det ena eller andra. Vi ska ha en ordförande som har energi och driver Sverige framåt med välfärden, klimatet, tryggheten och jobben, säger Söderström.

TT: Får ni inte svårt att gå förbi det när ni föreslår en kandidat?

Dugliga ledare

Om din förhoppning är att jag ska svara på den frågan, så grusas den, säger Elvy Söderström.

Personen som väljs blir med stor sannolikhet också statsminister några dagar senare, vilket styr valberedningens arbete.

Jag är trygg i att Socialdemokraterna har många dugliga ledare som kan föra Sverige framåt.

TT: Det innebär väl att ni måste välja från statsrådskretsen?

Det bör vara en duglig kandidat. Det kan finnas de som lärt av livet på annat sätt, säger Söderström.

Någon egen favorit säger hon sig inte ha än.

Nej, det kan jag inte säga att jag har. Jag ska lyssna in vad partiet säger.

Valberedningens uppgift är också att ta fram förslag till personer i verkställande utskottet och partistyrelsen, något valberedningen redan är klar med, enligt Elvy Söderström. Man kommer också att föreslå vem som ska bli partisekreterare.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!