A-
A+

S vill återreglera bilbesiktningen

Socialdemokraterna vill se fler besiktningsstationer i glesbygden. Arkivbild.
Socialdemokraterna vill se fler besiktningsstationer i glesbygden. Arkivbild.
PolitikTT

Annons

Annons

Socialdemokraterna vill att bilbesiktningsmarknaden i Sverige återregleras, skriver partiet i ett pressmeddelande. Detta för att komma till rätta med de problem som uppstått för bilägare i glesbygdskommuner, där avstånden till närmaste besiktningsstation ökat sedan avregleringen år 2010.

S skriver att medelavståndet till närmaste station i dessa kommuner var 25,9 kilometer 2010. År 2021 hade det ökat till 37,5 kilometer.

"Det är inget annat än ett marknadsmisslyckande och fullständigt oacceptabelt", säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Ett av partiets förslag på lösning vore att införa tydliga krav på tillgänglighet, så att de som bedriver besiktningsverksamhet i Sverige också måste ta ansvar för att bedriva verksamhet i glesbygden. Ett andra alternativ handlar om att införa en licensavgift för marknadens aktörer.

"Intäkterna från avgiften skulle då kunna användas för att öppna nya besiktningsstationer i de delar av Sverige där marknaden misslyckats med att möta behoven", skriver Socialdemokraterna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.