-
+

Så blir Navalnyjs liv i straffkolonin

Fängelsevakter utanför en straffkoloni i Segjezja, i närheten av Petrozavodsk. Arkivbild.
Fängelsevakter utanför en straffkoloni i Segjezja, i närheten av Petrozavodsk. Arkivbild.
RysslandTT

Hundratals fängelsedirektörer runt om i Ryssland håller tummarna för att de ska slippa härbärgera regimkritikern Aleksej Navalnyj, enligt en människorättsgrupp.

Det här väntar Navalnyj i straffkolonin om domen mot honom står sig.

Annons

Annons

Navalnyjs öde har bara avgjorts i första instans, och det blir nu upp till Moskva stads domstol att ta ställning till fallet, som av många experter beskrivs som en politiserad skenprocess.

Står sig domen mot oppositionspolitikern kommer han troligen att sättas i en så kallad reguljär straffkoloni, där bland annat ekonomiska brottslingar hamnar, enligt människorättsgruppen Human Rights Watch (HRW).

De ryska straffkolonierna är väldigt olika. Vissa har ett okej rykte, andra är ökända på grund av hur illa och våldsamt man behandlar fångarna. Det beror i hög grad på fängelsechefen, säger Tanja Loksjina på HRW:s Moskvakontor till TT.

Frispråkig advokat

Den stora uppmärksamheten kring Navalnyjs fall, i medier och i omvärlden, gör att jag misstänker att han inte skulle hamna i någon av de mer beryktade. Navalnyjs advokat är väldigt frispråkig, och det som händer honom bakom murarna kommer att bli allmänt känt. Ingen fängelsechef vill ha den uppmärksamheten.

Även om Navanlyj inte placeras tillsammans med mördare och andra grova våldsbrottslingar blir tillvaron i fängelset ingen dans på rosor. Reglementena på ryska anstalter är strikta och bara fantasin sätter gränser för vakternas möjligheter att hitta saker att anmärka på i de intagnas uppförande, enligt Loksjina.

Förseelserna kan i sin tur användas som förevändning för att dra in förmåner som besök av familjemedlemmar, eller för att förhindra villkorlig frigivning i förtid – inte minst för politiska fångar.

Annons

Annons

Bäddslarv beivras

Intagna kan prickas för att inte ha ställt sig upp i samma ögonblick som en vakt kommer in i sovsalen, för att inte ha städat sitt nattygsbord, för att ha bäddat för dåligt, eller för att de hållit för dålig ordning i garderoben, säger Loksjina.
Nyligen var det en aktivist som fick en anmärkning för att han lånat ett par vantar av en annan intagen, eftersom han inte hade fått några egna, säger hon, och betonar att exemplen är hämtade från verkligheten.

Fram till nu har Navalnyj suttit i Matrosskaja Tisjina-häktet i nordöstra Moskva, som ofta beskrivs som ökänt. Bilder inifrån anstalten – från 2009 – publicerade av EU Observer ger en bild av livet i fängelset: celler med solkig toalett utan sits, slitna handfat och allmänt smutsig miljö, och särskilda isoleringsstationer där de intagna kan placeras på ytor så små att det inte går att göra mycket mer än att sitta.

Arbete i straffkolonin

Sedan dess har visst renoveringsarbete genomförts, och Navalnyj har inte klagat på förhållandena. Tanja Loksjina säger att det finns betydligt värre platser att bli inspärrad på.

Men jag vill betona att det är häpnadsväckande att man valt att låsa in honom både inför veckans förhandling och i väntan på överklagandet. Flyktrisken är uppenbarligen obefintlig, och han utgör inget hot mot allmänheten. Det är skrattretande.

Väl i straffkolonin kan det bli aktuellt med arbete, dock inte av samma hårda slag som förekom i de sovjetiska lägren.

Vissa fängelser har egna fabriker, eller ligger i anslutning till fabriker, där de intagna i så fall arbetar. Det kan handla om att sy fångdräkter, byggarbete förekommer också. Många intagna vill dock jobba, eftersom det får tiden att gå fortare.

TT: Hur kommer de andra fångarna att behandla Navalnyj, tror du?

Det är svårt att spekulera i. Men han är ju känd, och har gjort en poäng av att han inte är rädd. Och någon som visar att han inte är rädd kanske kan vinna respekt i en sådan miljö.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss