A-
A+

Så hjälper förre NHL-stjärnan Sverige: "Viktig"

Carl Lindbom har storspelat i JVM i Kanada.
Carl Lindbom har storspelat i JVM i Kanada.
IshockeyTT

Juniorkronorna har i den här JVM-turneringen fått hjälp från oväntat håll.

Alexander Steen berättade för oss vad som krävdes i sådana här korta turneringar, säger målvakten Carl Lindbom till TT inför kvällens semifinal.

Annons

Annons

De har redan mötts en gång i årets upplaga av JVM i ishockey i Kanada. Då drog Sverige det längsta strået och besegrade Tjeckien med 3–2 efter förlängning.

Men det var i gruppspelet.

Nu är läget helt annorlunda. Nu handlar det om en semifinal.

Vi har snackat om att vi måste vara redo från start. Det gäller att spela enkelt. Vi ska ta med oss de två sista perioderna vi gjorde mot dem senast, säger målvakten Carl Lindbom till TT.

Lärt läxa

Juniorkronorna vet mycket väl hur viktig starten kommer att vara. De har lärt sig en läxa efter att ha blivit stundtals överkörda av Finland i kvartsfinalen under den första perioden.

Vi ska spela runt de första minuterna och lägga enkla puckar till varandra. Det gör att vi kommer in i matchen bättre. Sedan ska vi vara tajta och på tårna. När vi väl får chansen ska vi straffa dem direkt, säger Lindbom.

TT: Vad blir nyckeln till segern?

Det blir vårt försvar. Det kommer att vara otroligt viktigt hur vi försvarar oss. De sista två perioderna mot Finland var vi grymma och det var inte många puckar som blev farliga.

TT: Har ni kollat om Tjeckien-matchen från gruppspelet?

Nej, det har vi inte. Vi kollade lite kort för att gå igenom den. Själva scoutingen tror jag blir senare i dag, säger Carl Lindbom och berättar sedan om lärdomarna de har dragit efter att ha mött Tjeckien tidigare under turneringen:
De har skickliga backar och en lina de går väldigt hårt på. Så det gäller att vi är med så fort linan är på isen.

Annons

Annons

Var viktig

Lindbom har annars storspelat med flera vassa räddningar i princip varje match. Han medger att han trivs och har hittat sig själv bra i laget.

Jag har kommit in i matcherna bra, det finns ingenting att klaga på, säger målvakten, som jämförs med en ung Henrik Lundqvist.
Det är speciellt, otroligt roligt. Det är honom jag har sett upp till hela mitt liv, säger Lindbom.

Tjeckien och Sverige må känna varandra bra vid det här laget. Men det tjeckerna inte vet är att Juniorkronorna har erbjudits hjälp av en svensk före detta stjärna och tidigare Stanley Cup-vinnare med över 1 000 NHL-matcher .

Alexander Steen mötte oss innan turneringen drog i gång och gav oss lite tips. Till exempel berättade han hur det är att spela på liten rink och vad som krävs när det är sådana här korta turneringar. Han var viktig och gav oss perspektiv på saker och ting.

TT: Säg att ni slår Tjeckien, vilket lag vill du möta i finalen?

Det hade varit nice att få möta Kanada och få revansch (1–5 i gruppspelet). Det hade varit en dröm, säger Carl Lindbom.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.