A-
A+

Så kallades radikala till upploppen i Brasília

Anhängare till expresident Jair Bolsonaro protesterar i Rio de Janeiro dagen efter söndagens stormning i Brasília.
Anhängare till expresident Jair Bolsonaro protesterar i Rio de Janeiro dagen efter söndagens stormning i Brasília.
BrasilienTT-AP

Radikala Bolsonaroanhängare bjöd in till "hela havet stormar" i öppna forum på sociala medier.

Bilden börjar klarna kring hur stormningen i söndags i Brasilia organiserades – men hur myndigheterna kunde missa vad som komma skulle är fortsatt oklart.

Annons

Annons

Bolsonaroanhängare drabbar samman med polis under stormningen av presidentpalatset Planalto i söndags.
Bolsonaroanhängare drabbar samman med polis under stormningen av presidentpalatset Planalto i söndags.
Bolsonaroanhängare som greps i samband med stormningen den 8 januari skjutsas till ett federalt fängelse tre dagar senare.
Bolsonaroanhängare som greps i samband med stormningen den 8 januari skjutsas till ett federalt fängelse tre dagar senare.

Kartan kallades "strandresa" och fanns tillgänglig för tusentals medlemmar i en offentlig Telegramkanal benämnd "jakt och fiske".

Men i stället för friluftstips visade de 43 kartnålarna utspridda över Brasiliens yta var bussar skulle hämta upp folk till en enorm "fest" i huvudstaden den 8 januari – dagen för attacken mot den brasilianska demokratins högborg. Radikala anhängare till expresidenten Jair Bolsonaro stormade då kongressen, presidentpalatset och Högsta domstolen i Brasília.

"Barn och gamla är inte inbjudna. Bara vuxna som är villiga att delta i alla lekar", stod det i ett nu raderat inlägg på Telegram.

Liknar Kapitolium-attacken

Bland "lekarna" nämndes skytte mot polis och tjuvar, kull och hela havet stormar.

Det vagt kodade inlägget är ett av många som nu granskas inom ramarna för den brottsutredning som ska reda ut hur upploppen organiserades – och hur myndigheterna kunde missa en plan som likt attacken mot Kapitolium den 6 januari 2020 verkar ha förberetts helt öppet.

Sociala medier gör det enklare än någonsin för antidemokratiska krafter att skaffa anhängare och att omvandla hatisk retorik online till faktisk aktion, menar bedömare, något som både stormningen av USA:s kongress och upploppen i Brasília kastat ljus på.

Långt före söndagens stormning svämmade sociala medier och meddelandeappar i Brasilien över med uppmaningar om att samla så många människor som möjligt i huvudstaden den 8 januari.

Annons

Annons

Namn och kontakter

Många Bolsonaroanhängare refererade till den planerade samlingen med orden "Selmas fest", en lek med det portugisiska ordet "selva" som används som stridsrop av Brasiliens armé.

Allt var helt öppet, säger David Nemer, professor som forskar kring sociala medier vid University of Virginia.
De listade personerna ansvariga för bussarna, med deras fulla namn och kontaktinformation. De försökte inte dölja något, fortsätter han.

Den brasilianska granskande journalisten Bruno Fonseca, som följt Bolsonaroanhängarnas digitala spår i åratal, säger att myndigheterna borde ha kunnat koppla samman aktiviteten i sociala medier med andra signaler, så som ökad busstrafik till huvudstaden före attacken. Fonseca anser att myndigheternas passivitet visar antingen på försumlighet – eller på ett djupt Bolsonarostöd bland landets säkerhetsstyrkor.

Presidentens personal kontrolleras

Brasiliens president Luiz Inácio "Lula" da Silva, som vann knappt över Bolsonaro i det jämna valet i fjol, säger sig misstänka att Bolsonaroanhängare bland hans egen personal underlättade för upprorsmakarna att genomföra stormningen.

Många människor var delaktiga i detta... Många inom militärpolisen var delaktiga. Det var många från försvaret här inne (i presidentpalatset Planalto) som var delaktiga, sade Lula da Silva till reportrar inuti palatset i torsdags, enligt The Guardian.

Presidenten uppger att hans personal nu kontrolleras noggrant.

Hur kan jag ha någon framför min kontorsdörr som kanske skjuter mig, sade han med hänvisning till medierapporter om att militära befälhavare planerat att lönnmörda honom.

Som svar på kritiken om den hätska tonen under stormningsplaneringen uppger talespersoner för Youtube, Telegram och Facebook att de alla jobbar för att radera innehåll som manar till våldsamheter från plattformarna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.