A-
A+

Så kan föräldrar tänka kring RS-virus

Den som har ett spädbarn hemma bör under RS-virussäsong försöka minimera antalet kontakter till barnet blivit äldre än sex månader, anser Malin Ryd Rinder, verksamhetschef för barnakutsjukvården på Astrid Lindgrens sjukhus i Stockholm. Arkivbild.
Den som har ett spädbarn hemma bör under RS-virussäsong försöka minimera antalet kontakter till barnet blivit äldre än sex månader, anser Malin Ryd Rinder, verksamhetschef för barnakutsjukvården på Astrid Lindgrens sjukhus i Stockholm. Arkivbild.
Medicin och hälsaTT

Hur farligt är RS-virus och hur ska småbarnsföräldrar göra för att minimera risken att barnet smittas? Här följer en rad råd.

Annons

Annons

Hur farligt är RS-viruset?

Vuxna och äldre barn får oftast inga större besvär av sjukdomen. Men en del små barn kan bli allvarligt sjuka och behöva sjukhusvård. Detta gäller framför allt barn yngre än två-tre månader, barn yngre än ett år som föddes mer än fem veckor för tidigt, barn under två år med kronisk lungsjukdom, barn under två år med hjärtsjukdom, barn under två år med en neurologisk sjukdom samt barn med någon immunbristsjukdom.

Varför drabbas så många av RS-viruset nu?

Restriktionerna under pandemin har lett till att de yngsta barnen inte utsatts för RS-viruset, vilket betyder att det finns en stor mottaglighet för infektionen.

Påminner om förkylning

Hur vet jag att mitt barn smittats av RS-viruset?

En infektion med RS-virus påminner om en vanlig förkylning, men varar ofta längre. Vanliga symptom på en RS-infektion är snuva (ofta med segt slem), hosta, feber, irriterade och röda ögon samt väsande och pipande andning.

Hur ska jag veta när det är allvar, det vill säga när vården behöver kontaktas?

Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om du tror att ett barn har RS-virus och något av följande stämmer: Barnet är under 3 månader och har feber, barnet har svårt att andas, barnet har svårt att amma, dricka eller äta. Om det är stängt på vårdcentralen eller den jouröppna mottagningen, sök vård på en akutmottagning.

Ring 1177 om du behöver hjälp att bedöma symptom.

Annons

Annons

Äldre än sex månader

Hur kan jag minska risken för att mitt barn smittas av RS-viruset?

Försök hålla syskon i förskoleålder hemma under de här veckorna. I stället får de vara med familjen, leka ute med kompisar om det finns möjlighet – att helt enkelt minska antalet kontakter, rekommenderar Malin Ryd Rinder, verksamhetschef för barnakutsjukvården på Astrid Lindgrens sjukhus i Stockholm, och tillägger:
Det har stor betydelse för barnet om det hinner bli äldre än sex månader. Då hanterar de den här infektion på ett helt annat sätt. Det är några veckor när den här perioden pågår, då handlar det om att undvika onödiga kontakter, torka snoriga näsor och att tvätta händer.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.