A-
A+

Så kidnappades rapartisten

Yasin och det tilltänkta offret var samtidigt inbokade i en musikstudio och planen var att Yasin skulle vara behjälplig i bortförandet av rapartisten. Arkivbild.
Yasin och det tilltänkta offret var samtidigt inbokade i en musikstudio och planen var att Yasin skulle vara behjälplig i bortförandet av rapartisten. Arkivbild.
BrottTT

Den unge rapartisten kidnappades, rånades och hotades. När han, trots att förnedrande bilder på honom publicerats, inte gick med på kidnapparnas miljonkrav planerade de att placera en bomb utanför hans mammas hus.

Annons

Annons

Den unge rapartisten hade tjänat mycket pengar på sin musik och sågs ofta med dyra klockor och smycken.

De åtalades plan var att kidnappa och råna honom och därefter, genom att hota om publicering av förnedrande bilder, tvinga honom att betala tre miljoner kronor, enligt åklagarens sammanfattning av brotten.

Något annat motiv än att komma över pengar och dyrbara föremål har åklagaren inte kunnat hitta.

Det framgår inte av utredningen varför det blev just han. Det som framgår är att han hade tillgång till pengar och dyra föremål som guldkedjor och klockor, men om det finns något annat motiv än pengar, det vet jag inte, säger åklagare Anna Stråth.

Ett första misslyckat kidnappningsförsök gjordes i slutet av mars. En av de som nu åtalas för kidnappningen, en tidigare framgångsrik fotbollsspelare, kontaktade rapparen Yasin, som han kände bland annat efter att de suttit samtidigt på anstalt.

Buntband och kniv

Fotbollsspelaren kommunicerade med andra medhjälpare för att säkerställa att en lägenhet att ta offret till fanns redo och även "redskap" de skulle använda. Han ville att buntband, tejp, hundkoppel, stringtrosor, hundskål och "en skön kniv" skulle finnas på plats.

Yasin och det tilltänkta offret var inbokade i en musikstudio samtidigt och planen var att han skulle vara behjälplig i bortförandet av rapartisten. Tanken var att Yasin och offret skulle åka bil och att fotbollsspelaren och hans kumpaner skulle dra ut honom ur bilen när de stannade vid ett rödljus.

Planen gick dock i stöpet och upplägget ändrades under de kommande timmarna. På natten blåstes planen helt av eftersom Yasin och fotbollsspelaren upptäckte att det var mycket poliser ute i rörelse.

Annons

Annons

Nytt försök

Kidnappningsplanerna togs upp igen i mitten av april. Men den här gången var inte Yasin inblandad utan en annan rappare, som också var bekant med offret, engagerades för att lura med sig honom.

Den här gången lyckades de åtalade föra bort rapparen och han togs till en lägenhet i Vårberg. Hur bortförandet gick till framgår inte av åklagarens beskrivning.

I lägenheten ska det ha funnits ett tiotal personer under natten, bland dem fotbollsspelaren. Rapartisten kläs av och tvingas ha på sig en peruk, klänning, stringtrosor och ett hundkoppel kring halsen. Han utsätts för våld och hot och tvingas lämna ifrån sig sin värdefulla klocka.

Gärningsmännen turas om att fotografera offret och skickar bilderna till den utpekade ledaren för Vårbynätverket som också ger instruktioner om när det räcker och övergreppet ska avslutas – och männen i lägenheten gör som han säger.

Guld och pistoler

Några av männen tar med sig rapparen från lägenheten för att han ska hämta och överlämna fler värdesaker – guldkedjor och två pistoler. Vårbyledaren informeras om detta och ger instruktioner om att de också ska se till att även få med sig etui och certifikat till klockan.

Efter kidnappningen fortsätter fotbollsspelaren och ytterligare fyra av de inblandade männen att utpressa rapartisten. De kräver tre miljoner kronor av honom och hotar med att annars publicera de foton som tagits i samband med kidnappningen.

Men kidnappningsoffret håller sig undan. Gärningsmännen bestämmer sig då för att "börja spränga lite". De skaffar en bomb som de tänker placera vid hans mammas bostad. De planerar att detonera bomben den 24 april men bestämmer sig för att avvakta eftersom det finns poliser utanför huset.

Samarbete mellan nätverk

Efter det inställda bombattentatet, och då rapartisten fortfarande inte har betalat de miljoner som gärningsmännen velat ha, beslutar Vårbyledaren den 4 maj att bilderna från kidnappningsnatten ska spridas.

Dagen efter publicerar offret själv en story på sitt Instagramkonto där han kommenterar bilderna. Kort därefter inleder åklagaren en förundersökning om misstänkt människorov.

Kidnappningen utreddes först som ett fristående ärende men lyftes efter en tid över i förundersökningen om Vårbynätverket.

De som har beslutat om gärningen är personer från nätverket. Sedan har de just i den här delen av åtalet samverkat även med andra nätverk, säger åklagare Anna Stråth.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!