A-
A+

Så mycket tjänade han på Gamestop

Malkolm Bankers aktier i Gamestop har ökat kraftigt i värde.
Malkolm Bankers aktier i Gamestop har ökat kraftigt i värde.
EkonomiTT

Han har på kort tid tjänat otroliga åtta gånger insatsen på börsen. Men förutom pengarna finns tydliga inslag av att välta giganterna på Wall Street.

Svenske Malkolm Banker är en av många som tillsammans i hajpen kring Gamestop har tvingat amerikanska hedgefonder på knä.

Annons

Annons

Malkolm Banker går visserligen första året på Handelshögskolan i Stockholm, men han ser inget sådant ekonomiskt samband eller specifikt aktieintresse kopplat till de affärer han nu har gjort. Han beskriver sig inte som någon börshaj, snarare som en som hänger på webben och snappar upp vad som händer där.

Han snubblade över nätforumet Reddits tråd WallStreetbets, känd för sina aggressiva aktiemetoder med stort inslag av spekulation och mindre av rena analyser av företagen. Han läste en analys om hur aktien i Gamestop skulle kunna fås att stiga mot skyarna genom att utmana stora hedgefonder, som spekulerat i en fallande kurs genom så kallad blankning.

Analysen stämde

Kursen gick upp redan i december och Malkolm köpte en del aktier, som sedan, stärkt av uppgången, blev fler.

Det var tydligt att analysen stämde, säger han.

20 dollar per aktie blev så småningom över 400 dollar per aktie, innan den rasade häftigt på torsdagen.

Malkom Bankers portfölj har stigit med 800 procent, åtminstone innan torsdagens ras. Hur mycket det har blivit i reda kronor håller han för sig själv.

Annons

Annons

Känns okej

Jargongen på nätforum som WallStreetbets är grov. Det finns också en ton av klasskrig mot de enorma hedgefonderna, som man vill klämma åt.

Andan är lite att man vill välta de här giganterna, säger Malkolm Banker.

Att många vanliga människor, kanske arbetslösa i coronakrisen, har lyckats tjäna bra med pengar på bekostnad av det fina rikare finansfolket, känns "helt okej", resonerar han.

TT: Men riskerna då, var du inte orolig?

Jo, absolut, det är ett högrisksparande, det måste man veta. Man måste ha råd att förlora, säger han.

Och det gäller att ha en kritisk hållning till vad som skrivs på de här sajterna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss