-
+

Så påverkas Tokyo-OS av coronapandemin

Arkivbild.
Arkivbild.
OlympisktTT

Jubelförbud och regelbunden testning.

Tokyo-OS kommer att bli ett annorlunda mästerskap på många sätt på grund av coronapandemin.

Här är det vi vet inför spelen som avgörs mellan den 23 juli och den 8 augusti.

Annons

Annons

+ Blir det av?

80 procent av den japanska befolkningen uppges vilja skjuta fram eller ställa in OS, men enligt Internationella olympiska kommittén (IOK) är det uteslutet.

IOK-basen Thomas Bach har tidigare sagt att det inte finns någon plan B för sommarspelen och menar att det är nu eller aldrig. Under onsdagen presenterade OS-arrangören i Tokyo de första smittskyddsreglerna som ska gälla under sommarspelen som invigs om mindre än sex månader – 170 dagar.

+ Testning

Tävlande kommer att behöva ta ett covid-19-test 72 timmar före avresa till Japan. De aktiva kommer sedan att testas minst var fjärde dag under tiden de befinner sig i Tokyo.

+ Ingen sång

Det är inte tillåtet för publik att sjunga eller ropa hejaramsor, däremot får de heja fram de tävlande genom att klappa händerna. Följs inte reglerna blir man hemskickad.

Däremot är det fortsatt oklart om, eller hur många, åskådare som får vistas på arenorna under mästerskapet.

+ Inga fester i OS-byn

Välkända rekommendationer som att minimera sociala interaktioner, använda munskydd och undvika trånga platser gäller även på OS.

Det innebär att de mytomspunna festerna i OS-byn inte kommer att bli av likt tidigare år.

Idrottarna kommer bara att få röra sig mellan träningsanläggningen och tävlingsarenan. De får inte heller åka allmänna transportmedel utan tillstånd.

Rum och offentliga utrymmen kommer att vädras ur en gång varje halvtimme.

Den i vanliga fall pampiga OS-invigningen kommer på grund av pandemin bli en mer avskalad tillställning med större avstånd och mindre folk.

Tanken är fortsättningsvis att OS-facklan ska ta sig genom alla 47 av de japanska prefekturerna, med start i början på mars.

+ Vaccinering

Det kommer inte finnas några krav på att vaccinera sig inför mästerskapet, men IOK uppmanar deltagare att genomföra vaccinationen. Både för hälsan och säkerheten – men också för att visa att de är goda förebilder.

+ Hälsoapp

Idrottarna behöver ladda ner en hälsorapporteringsapplikation till sina smarta telefoner där de ska redogöra för sitt mående 14 dagar innan avfärd till Tokyo och framåt under mästerskapets gång.

Fler smittskyddsregler presenteras i april, bland annat de som rör karantän och coronavirustestning.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss