Så ser Trump och Biden på upploppen

USA:s sittande republikanske president Donald Trump och hans demokratiske utmanare, exvicepresident Joe Biden.
USA:s sittande republikanske president Donald Trump och hans demokratiske utmanare, exvicepresident Joe Biden.
USATT

Upploppen och plundringen sker i demokratledda städer, hävdar president Donald Trump – medan Demokraternas presidentkandidat Joe Biden understryker att oroligheterna sker under Trumps presidentskap.

Frågan kan komma att dominera under USA:s valrörelse. Så här ser respektive sida på den:

Annons

Annons

USA:s president Donald Trump på väg in i presidentplanet Air Force One.
USA:s president Donald Trump på väg in i presidentplanet Air Force One.
Demokraternas presidentkandidat Joe Biden och hans vicepresidentkandidat Kamala Harris bär ofta munskydd när de framträder i det svårt coviddrabbade USA.
Demokraternas presidentkandidat Joe Biden och hans vicepresidentkandidat Kamala Harris bär ofta munskydd när de framträder i det svårt coviddrabbade USA.

President Donald Trump och Republikanerna:

Det är i Donald Trumps intresse att valrörelsen handlar om lag och ordning, ett ämne som gång på gång återkom under Republikanernas partikonvent. Detta dels för att avleda uppmärksamhet från den sviktande ekonomin och Trumps kritiserade hantering av coronaviruspandemin och dels för att det är en fråga som engagerar medelklassväljare i förorterna, där Republikanerna enligt mätningar förlorat stöd.

Trump utmålar med kraft Joe Biden som "svag" när det gäller lag och rätt. Han har kallat sin motståndare för en trojansk häst för "radikal socialism" och han hävdar att Biden banar väg för vänsterradikala grupper som Antifa. Amerikanska städer kommer att brinna om Demokraterna tar Vita huset, menar Trump och hans närstående.

Trump, som kritiserats för sin hantering av de landsomfattande protester som blossade upp efter att svarte George Floyd dödades vid ett polisingripande i Minnesota, har slagit dövörat till demonstranternas krav på reformer och omfördelning av budgetposter inom polisen. Retoriskt sätter han ofta ett likhetstecken mellan fredliga demonstranter och de plundringar och upplopp som följt på vissa protester – trots att otaliga vittnen talat om inresande upprorsmakare. Det gör att de som protesterar mot rasism i vissa väljares ögon ses som våldsmakare.

Den senaste tidens oroligheter i Portland i Oregon och Kenosha i Wisconsin spelar presidenten i händerna. Det sistnämnda började med ilska över de sju polisskott som svårt skadade svarte Jacob Blake och eskalerade snabbt till bränder och plundring. En nu gripen inrest 17-åring med ett halvautomatiskt vapen sköt ihjäl två demonstranter. Både Kenoshas stad och län styrs av demokrater, ledare som har anklagats för passivitet under upploppen. Det var först när president Trump skickade dit nationalgardesförstärkning och federal polis som läget blev lugnare.

Att Trump nu reser till Kenosha, trots att Wisconsins demokratiske guvernör bett honom avvakta, samt försvarar 17-åringen och hävdar att denne agerade i självförsvar väcker avsky hos vissa och sympatier hos andra. 17-åringen hade i sociala medier uttryckt beundran för presidenten.

Presidentkandidat Joe Biden och Demokraterna:

Ingen är säker i Trumps Amerika, dundrar Joe Biden i ett av sina första kampanjframträdanden efter månader i viruskarantän.

Redan i somras anklagade Biden, som var vicepresident till USA:s första svarte president Barack Obama, sin motståndare för att "sprida rasism" och "hantera människor baserat på deras hudfärg". Nu ber han väljare reflektera över om de verkligen känner sig säkrare med Donald Trump.

Till skillnad från vad Trumpkampanjen påstår har Biden kraftigt fördömt våldsamheterna och plundringen i upploppshärjade städer som brott som ska lagföras. Ett av hans främsta vallöften är att utrota de "ras-, köns- och inkomstrelaterade orättvisorna" i rättsväsendet. Biden, som i primärvalen fick brett stöd från svarta, hävdar att han är den som kan bygga broar mellan fredliga demonstranter, lokala ledare och polisväsendet.

Men det är oklart om Biden skulle skicka nationalgardet till en upploppshärjad stad. I ett uppmärksammat tal i helgen lovade han nationalgardister att han aldrig kommer att använda militären i en "inrikespolitisk dispyt" eller som "rekvisita", med tydlig adress till Trump. Det är oklart hur den utfästelsen landar hos väljare.

Joe Biden är inte den mest populäre kandidat Demokraterna fört fram. Men inom partiet finns en enorm entusiasm för att få bort president Donald Trump. Om Biden kan styra diskussionen till att handla om Trumps tid vid makten – i stället för att spela defensivt och svara på presidentens utspel och karaktärsangrepp, kan han vinna valet. Att Biden ofta fotograferas i munskydd är en del i den strategin, det påminner väljare om att över 180 000 amerikaner dött i covid-19. Att han talar om Trumps "mys"-relation till Rysslands president Vladimir Putin en annan.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons