A-
A+

Så ska landslaget undvika nytt coronakaos

Sverige spelar tre EM-kvalmatcher på fem dagar den här veckan. Arkivbild.
Sverige spelar tre EM-kvalmatcher på fem dagar den här veckan. Arkivbild.
HandbollTT

Handbollslandslaget EM-kvalar i tre olika länder på fem dagar. Tack vare flera covid-19-tester och ett chartrat plan hoppas man undvika ett nytt coronakaos.

När man väl är i bubblan så är ju risken att smittas väldigt liten, säger landslagsläkaren Susanne Hansson.

Annons

Annons

Annons

Annons

I förra veckan tvingades de svenska handbollsdamerna byta ut hela landslaget inför den avslutande VM-playoffmatchen mot Ukraina, efter stor smittspridning i truppen. En coronamardröm som sportsligt sett ändå fick ett lyckligt slut när Sverige lyckades bärga en VM-biljett.

Herrarna fick å sin sida förberedelserna inför sitt succé-VM tidigare i år störda av coronafall i truppen. Nu är det deras tur att försöka säkra avancemanget till nästa års EM. Efter tre inledande segrar talar allt för att det ska gå vägen, men minst lika viktigt blir att hålla truppen smittfri längs veckans snirkliga kvalresa.

Coronareglerna ser ju ut som under VM i Egypten, så det är ungefär samma tänk som då. Man tänker lite på vad som händer om någon skulle testa positivt och det var vi ju med om inför Egypten, säger läkaren Susanne Hansson.

Dubbla tester

Sverige samlas på flygplatsen utanför Malmö på tisdagen och flyger sedan i chartrat plan till onsdagens bortamatch mot Rumänien i lilla Sibiu. Kvalresan fortsätter därefter till matchen mot Montenegro i Podgorica på fredag kväll innan den avslutas mot Kosovo i Alingsås på söndag.

Blågult flyger chartrat av logistiska skäl, men det är ett stort plus även coronamässigt.

Att flyga i ett chartrat plan underlättar ju jättemycket, så att man slipper sitta i flera timmar på ett flygplan med andra personer, säger Hansson.

Innan laget ses på flygplatsen har alla testats på hemmaplan för att få tillstånd att resa in i Rumänien. I Malmö snabbtestas också alla i truppen innan man får träffa varandra.

Annons

Annons

"Extremt svårt"

Under resan bor sedan spelarna i dubbelrum. Onödigt, kanske kan tyckas. Men en rimlig risk att ta, menar Susanne Hansson.

Man är ju ännu tajtare med den man delar rum med, men jag vet inte om det gör jättestor skillnad, säger hon.
Hela laget och ledarna träffas ju på träningar och matcher och äter tillsammans. Det går inte att spela en lagsport utan att umgås och det går inte att göra det helt hundraprocentigt smittsäkert. Men man är mer säker i bubblan än man är i vanliga fall hemma.

När damerna fick in smitta i truppen tvingades man av europeiska handbollsförbundet (EHF) att blixtinkalla spelare med kort varsel, men som tur var spelades returen i Lund.

Det ställer ju till det på ett annat sätt när man är utomlands, det blir extremt svårt eller till och med omöjligt om något skulle hända där nere. Det får bli en diskussion med EHF i så fall, säger landslagets presschef Daniel Vandor.

Sverige säkrar en EM-plats redan på onsdagskvällen om man besegrar Rumänien då.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?