A-
A+

Så skakar landslaget av sig förlusten i Aten

Förbundskapten Janne Andersson. Bild från onsdagens träning på Friends arena.
Förbundskapten Janne Andersson. Bild från onsdagens träning på Friends arena.
FotbollTT

Den sensationellt starka prestationen i 2–1-segern mot Spanien gav eko runt om i Europa.

Några dagar senare i Aten:

Landslaget var inte i närheten att hålla samma nivå.

Det är fotboll. Det var en match vi förlorade och inte mer än det, säger Dejan Kulusevski inför kvällens VM-kval mot Kosovo.

Annons

Annons

Hur mycket bör ledare och spelare grotta ned sig i det som inte fungerade i 1–2-förlusten mot Grekland, allt för att hitta rätt i de två kommande VM-kvalen mot Kosovo (i kväll) och Grekland (tisdag)?

Svaren varierar beroende på vem som får frågan.

Janne Anderssons ledstjärna är att inte lämna något åt slumpen. Hans närmaste medarbetare är stöpta i samma form. Har man inte världens bästa spelare kan man åtminstone sikta på att bli världsbäst i förberedelser.

Både kollektivt och individuellt anpassade videoklipp har grävts fram och presenterats.

Gnuggade grunder

I den enda träning som i veckan varit öppen för medierna gnuggades uppspelsvarianter. Grundkunskaper nöttes in.

Det var ytterbackar som tog ett kliv in, släppte till en central mittfältare som på ett tillslag friställde en djupledslöpande anfallare eller slog en diagonal boll till en yttermittfältare på andra kanten.

Eller mittbackar som förde fram bollen, förbi motståndare. En anfallare mötte, släppte till en mittfältare som skickade ut bollen till en kantspelare som slog inlägg.

Janne Anderssons har vunnit SM-guld och tagit landslaget till två mästerskap med den typen av anfallsfotboll.

Koncentrationen på träningen var hög. Allvarliga ansikten. Medvetenhet om att de 90 minuterna i Aten inte dög.

Vi vet att vi måste göra det bättre än senast. Kommer man inte upp i nivå förlorar men den här typen av matcher. Framför allt är lärdomen att vi blir tydliga i vad vi gör. Det kändes som om att vi hade en tydlig plan på vad vi skulle göra, sedan blev det kanske att vi inte följde den, säger mittfältaren Kristoffer Olsson.

Annons

Annons

"Revanschsuget lag"

Han fortsätter:

Efter en sån match vill man spela en ny match direkt och revanschera sig. Så är det. Vi ser fram emot matcherna och jag tror att det kommer att vara en känsla av ett revanschsuget lag som kan så mycket bättre.

Anfallaren Alexander Isak är inne på att matchen mot Spanien dränerade spelarna både fysiskt och mentalt.

Kanske blev det en urladdning mot Spanien. Vi får se vad vi kan göra för att göra en bättre match. Jag tror inte att vi ska göra ett allt för stort drama av det. Vi kommer inte att spela jättebra i alla matcher. Vi får försöka göra det bättre än mot Grekland, till att börja med mot Kosovo.
Det är lite olika grejor, kanske i duellspelet som är väldigt viktigt. Energinivån var heller inte på samma nivå som mot Spanien, säger Isak.

Robin Quaison är inne på samma spår.

Det inte var ingen bra match, men vi får inte tänka på den för mycket. Vi gjorde en fantastisk match mot Spanien. Vi blev trötta av den och så blev det som det blev mot Grekland. Vi har fortfarande allt i våra egna händer. Vi har två matcher här hemma. Vinner vi dem är läget helt plötsligt bra igen.

Inte märkligt

Dejan Kulusevksi:

Vi var redo, vi var allting, men vi var inte där. De var lite starkare, mentalt vill de lite mer än vi och vi vek ned oss lite.

Janne Andersson ser många förklaringar till varför det inte stämde.

I min värld är jag så klart väldigt missnöjd med hur matchen mot Grekland blev och den prestation vi gör, men det kanske inte är så konstigt att vi blandade och gav i förra samlingen. Det kan också bli lite ojämna prestationer framåt.
Det är inget jag är nöjd med, men utifrån bakgrunden kanske det inte är så märkligt. Vi har spelare som varit med förr, men vi är ett ungt lag, som lagsammansättning ett ungt lag.
Det gäller att vi är bättre förberedda den här gången, gör en bättre insats än därnere. Lite oflyt tycker jag också att vi hade, men det ska vi inte skylla på. Jag tror att det här unga laget hade svårt att hantera matchen när den blev som den blev.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.