A-
A+

Så vill M stoppa unga från kriminalitet

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, finansborgarrådet i Stockholm Anna König Jerlmyr och Johan Forssell, rättspolitisk talesperson, presenterar förslag på förebyggande åtgärder mot kriminalitet.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, finansborgarrådet i Stockholm Anna König Jerlmyr och Johan Forssell, rättspolitisk talesperson, presenterar förslag på förebyggande åtgärder mot kriminalitet.
PolitikTT

Moderaterna lägger inför valet fram 52 förslag för att förhindra att unga blir kriminella.

Seriös prevention handlar om handfasta, basala saker, säger M-ledaren Ulf Kristersson.

Annons

Annons

Han uppger att de brottsförebyggande åtgärderna behöver bli mer riktade mot de som löper extra stor risk att hamna i kriminalitet.

Riktad prevention har länge varit kontroversiellt i Sverige, för man säger att det pekar ut människor, säger Kristersson.

Han lyfter fram framförallt fyra områden som blir särskilt viktiga för en eventuell M-ledd regering att satsa på. De allra flesta förslagen har presenterats i olika sammanhang tidigare.

Förlora bidrag

Ett område handlar om föräldraansvaret och socialtjänsten. M vill att socialtjänsten ska kunna ställa högre krav på föräldrar att medverka i utredningar så att barnen inte hamnar i kriminalitet. Föräldrar som avvisar hjälp ska kunna bli av med socialbidrag om deras barn uppvisar stora problem och ett kriminellt beteende.

M föreslår också att socialtjänsten ska få besluta om utegångsförbud för unga, inte bara på helger utan även vardagskvällar.

Kristersson lyfter fram skolan som ett annat område där mer insatser behövs.

Bra utbildning är en extremt bra skyddsfaktor mot kriminalitet, säger han.

En M-ledd regering ska arbeta för att det blir obligatoriskt för alla kommuner att erbjuda läxhjälp från årskurs 1–9. De ska också erbjuda lovskola eller extra studietid från årskurs ett för elever som riskerar att halka efter. Extraundervisning bör, enligt M, även kunna vara obligatorisk för elever i vissa fall.

Annons

Annons

Bryt sekretess

Ett tredje område M vill satsa på för att förebygga kriminalitet är organiserad idrott. Partiet vill göra riktade satsningar på idrottsprojekt i utsatta områden.

Det fjärde området handlar om närmare samarbete mellan polis och socialtjänst.

Enligt Kristersson ska en M-ledd regering inom ett år ha tagit fram ett lagförslag med en huvudregel om att sekretessen ska slopas mellan socialtjänst och polis. Tanken är att polisen ska få mer information om ungdomar som är på väg in i brottslighet.

M-ledaren betonar att de förebyggande åtgärderna måste paras ihop med tuffa åtgärder mot de som redan blivit kriminella.

Jag är väldigt bekymrad över den från vänstern skapade konstgjorda motsättningen mellan offensiva insatser mot grov kriminalitet och preventiva åtgärder för att hindra dagens 10-åringar från att hamna i brottslighet, säger Kristersson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.