A-
A+

Saabs vd: "Intresset har aldrig varit större"

Ökad vinst för Saab med vd Micael Johansson i spetsen. Arkivbild.
Ökad vinst för Saab med vd Micael Johansson i spetsen. Arkivbild.
EkonomiTT

Det har varit ett hektiskt år för försvarskoncernen Saab. Med ett krig i Europa har intresset för bolagets produkter skjutit i höjden.

Annons

Annons

Intresset för våra produkter har aldrig varit större. Effekten kommer av att det finns en oro i världen och att länder spenderar mer på sina försvar, säger Saabs vd Micael Johansson.

Vissa länder bygger upp sitt försvar på nytt efter att inte ha investerat så mycket de senaste åren. Många har också skänkt utrustning till Ukraina.

Det är tragiskt att det måste ske, men då måste de också återställa sina lager, säger Micael Johansson.

"Otroligt tryck"

Han förväntar sig inte heller någon avmattning i efterfrågan framåt, snarare tvärtom. Just nu är bolaget i en rad dialoger och förhandlingar med flera länder.

Det är ett otroligt tryck i att möta efterfrågan. Vi ser väldigt goda möjligheter att öka tillväxten för Saab framåt. Men även om det pågår mycket så är processerna ganska långa, det går inte blixtsnabbt, men det finns ett väldigt stort intresse, säger han.

Under året har Saab anställt 500 nya medarbetare och planen är att fortsätta anställa.

Vi behöver öka kapaciteten för att möta förväntningarna från kunderna, att anställa både i produktionslinor och på ingenjörssidan är något vi jobbar stenhårt med, säger Micael Johansson.

Konkurrensen om nyckelkompetenser är dock tuff.

Det kräver en stor ansträngning att attrahera medarbetare till Saab. Även om jag har en känsla av att nu, med all oro i världen, så har många vaknat upp och förstår vad vi står för och att det är viktigt att skapa säkra samhällen, det attraherar också duktiga människor, säger han.

Annons

Annons

Förutsätter att Nato löser sig

Sverige befinner sig som bekant i en Nato-process. För Saab är ett Nato-medlemskap positivt enligt vd:n, eftersom det ökar trovärdigheten för bolagets produkter om Sverige befinner sig i en försvarsallians.

Det är känsliga system vi jobbar med, är man utanför alliansen är det inte heller säkert att man får vara med i samarbeten kring känsliga system.

TT: Hur ser du på att processen drar ut på tiden?

Jag bara förutsätter att det kommer att lösa sig och tycker att det är ett bra steg att gå in i Nato.

TT: Vad har du för önskemål på den nya regeringen?

En fortsatt inriktning mot att det är viktigt med ett starkt totalförsvar i vårt land och att regeringen fortsätter arbetet med att stärka vårt försvar. Där ser jag ingen annan inriktning nu än tidigare.
Det är också viktigt att man värnar om och inser att om vi ska ha en egen förmåga i landet så är det bra med en egen försvarsindustri, säger Micael Johansson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.