A-
A+

Sagostund med dragqueens motarbetas av SD

Dragdrottningarna Lady Busty och Miss Shameless läser sagor för barn, vilket upprört Sverigedemokraterna.
Dragdrottningarna Lady Busty och Miss Shameless läser sagor för barn, vilket upprört Sverigedemokraterna.
KulturTT

Hot och hat per mejl och telefon– men också försök att från politiskt håll stoppa evenemangen.

Reaktionerna på sagostunderna med dragshowartister visar hur principen om armlängds avstånd äventyras.

Annons

Annons

Det blir allt vanligare att politiker lägger sig i verksamheter på det här sättet, säger Karin Linder, generalsekreterare för Svensk biblioteksförening.

Drag Story Hour är ett koncept som startades i San Francisco 2015. Till Sverige kom företeelsen 2017, men det är först nu som evenemanget har börjat väcka sådan upprördhet att flera biblioteksverksamheter har fått ta emot hot.

Det är ett visst parti som går över gränsen när det gäller principen om armlängds avstånd och det är Sverigedemokraterna. Det här att man går på just Drag Story Hour har också ökat efter valet, säger Karin Linder.

Tog in väktare

När biblioteket i Olofström hotades i mitten av oktober valde man att hålla en sagostund med dragshowartisterna digitalt, medan Malmö stadsbibliotek senare tog in väktare för att kunna genomföra evenemanget på ett säkert sätt.

Det har blivit en storm kring det här. Det är allvarligt för bibliotekspersonalen, som får olika typer av obehagliga mejl och telefonsamtal och i Malmö blev en bibliotekschef mordhotad, säger Maia Dahlberg (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Kalmar, vars bibliotek är näst på tur att anordna Drag Story Hour.

I mitten av oktober ställde SD-ledamoten Jonathan Sager en fråga till kommunfullmäktige i Kalmar om man tänkte agera för att ställa in det "motbjudande" evenemanget. Dahlberg svarade att styret, som består av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet, står bakom biblioteket.

Det finns bara ett skäl till att man skulle ställa in och det är att det finns ett såpass allvarligt hot att man inte kan genomföra programpunkten. Att jag som politiker skulle gå in och ta bort ett evenemang som bibliotekspersonalen anordnar är varken möjligt eller önskvärt.

Annons

Annons

Genomför sagostunden

Kalmars stadsbibliotek uppger för TT att man tänker genomföra sagostunden som planerat i slutet av november och att inga "reella hot" hittills har riktats mot verksamheten.

Jonathan Sager säger att han upplever sig ha en majoritet med sig i motståndet.

I början tyckte vissa inte att det var så farligt. Men ju mer uppmärksammat det har blivit, desto mer ser folk i hela Sverige att det inte bara är osmakligt utan även vidrigt. Jag blev väldigt förvånad att Socialdemokraterna siktade in sig på att evenemanget skulle genomföras.

TT: Hur vet du att majoriteten tycker som du? Vad har du för stöd för den uppfattningen?

Det har absolut funnits en kritik, men det har varit till exempel Jonas Gardell, som skrivit i Expressen och inte har någon anknytning till Kalmar. Många hörde av sig och sade att de tycker att det är fel och inte ska genomföras. Det är många ute på stan som har stannat mig och sagt att de stöttar mig, bara tre personer har kallat mig transfob.

Maia Dahlberg håller inte med om att de flesta är emot sagostunden.

Det finns inte mycket att säga om det sättet att resonera. Jag skulle kunna säga samma sak, att jag upplever att jag har folk på min sida. Det blir väldigt fånigt.

Sagostunden fullbokad

Hon uppger att sagostunden är fullbokad sedan länge och att kommunen för en dialog med den som är säkerhetsansvarig.

Jag vill bara att evenemanget ska genomföras i lugn och ro och har ingen ambition att ge den här typen av åsikter ännu mer utrymme.

Karin Linder på Svensk biblioteksförening säger att biblioteken är hårt ansatta just nu, vilket i förlängningen kan leda till att man inte vågar anordna evenemang som kan uppröra.

Just detta känns orkestrerat eftersom det dyker upp på flera ställen samtidigt. Jag tror att vi kommer att behöva tänka mer på vad som händer med efterföljande hot. Det finns säkert de som kommer att tänka ett extra varv om det är värt att utsätta sin personal för hot och som i Malmö till och med dödshot.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.