A-
A+

Sagström leder British Open: "Stabilt"

Madelene Sagström på 15:e hålet.
Madelene Sagström på 15:e hålet.
GolfTT

Madelene Sagström har fått en flygande start på British Open.

Den svenska golfstjärnan är i delad ledning efter första rundan på Carnoustie-banan i Skottland.

Väldigt stabilt spel i dag. Jag puttade riktigt bra vilket jag tror räddade mig lite, säger hon.

Annons

Annons

Madelene Sagström har ännu inte nått en topp tio-placering i en major. Och även om det återstår tre rundor på svårspelade Carnoustie har 28-åringen åtminstone skapat alla förutsättningar för ett trevligt veckoslut i östra Skottland.

Sagström gick ut starkt med fyra birdies på de första sex hålen och följde sedan upp det med ytterligare tre innan rundan var avklarad. Hade det inte varit för bogeys på sjunde och 18:e hålet hade inledningen varit perfekt, men totalt 67 slag, fem under par, gör ändå att hon delar förstaplatsen.

Och det är inte i något dåligt sällskap.

Även amerikanska världsettan och tillika färska OS-mästaren Nelly Korda – åtta birdies och tre bogyes – samt sydkoreanska världsfyran Kim Sei-Young – sex birdies och en bogey – gick runt på fem under par.

Där bakom finns fyra spelare på fyra under par. Bland annat färska vinnaren av British Opens amatörupplaga – hemmaspelaren Louise Duncan. Den 21-åriga skotskan hade två birdies och två bogeys de första elva hålen, men svarade för två birdies och en eagle på en fenomenal avslutning.

"Räddade mig lite"

Men i topp är det alltså delat svenskt, och efter rundan var Madelene Sagström förstås nöjd – och då främst med puttningen.

Väldigt stabilt spel i dag. Jag puttade riktigt bra vilket jag tror räddade mig lite. Jag satte en del långa puttar och jag visste att en greenträff skulle innebära en birdiemöjlighet eller en chans att rädda par. Jag hade inte den bästa bollträffen men jag missade på rätt ställen. Så jag tappade egentligen inga slag där, säger Sagström till Svensk Golf.

Annons

Annons

Visar kaptenen

För Sagström är British Open sista chansen att knipa en plats i Europas Solheim Cup-lag till den prestigefyllda lagmatchen mot USA i september. Något som talar för svenskans medverkan där är att lag Europas kapten Catriona Matthew följde Sagströms storspel från nära håll. Skotskan går nämligen i samma boll som Sagström de två första rundorna.

Självklart vill jag visa henne vad jag går för. Det ska jag inte hymla med. Jag spelar bra just nu, men vem vet vad hon tänker på? Jag försöker bara spela så bra jag kan, så att jag ger mig själv chansen att bli uttagen. Jag är i ett läge där jag känner att, om jag är tillräckligt bra så tar jag en plats, säger Sagström till Golf Channel.

Övriga svenskor, då? Anna Nordqvist hade två birdies och tre bogeys efter tio hål, men såg med två birdies på de avslutande åtta hålen till att avsluta dagen på ett slag under par, och är på delad 22:a plats.

Johanna Gustavsson inledde med fyra bogeys första nio, men två birdies sista nio putsade åtminstone första dagens resultat till två över par.

Pernilla Lindberg fick en tyngre start, med tre slag över par, fördelat på två birdies och fem bogeys. Än jobbigare hade amatören Ingrid Lindblad, som belönades med en British Open-biljett efter guldet vid amatör-EM i juli. 21-åringen noterades visserligen för två birdies – men även för en bogey, en dubbelbogey och en trippelbogey, och är med fem slag över par långt ned i resultatlistan.

Majortävlingen är årets sista på damsidan och pågår fram till på söndag.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!