Sagström vill utmana på svenska "bragdbanan"

Madelene Sagström. Arkivbild.
Madelene Sagström. Arkivbild.
GolfTT

På plats på samma bana där Henrik Stenson skrev historia 2016.

Kan Madelene Sagström utmana golftoppen i årets första dammajor, British Open?

Alla har en chans, säger hon.

Annons

Annons

Tolv svenskor finns med i startfältet när den 44:e upplagan av damernas British Open inleds på torsdag. 57-rankade Madelene Sagström är en av de främsta kandidaterna till att utmana toppskiktet på den klassiska Royal Troon-banan, där Henrik Stenson blev förste svenske herrspelare att vinna en major – The Open – för fyra år sedan.

Jag var och tränade och såg banan i dag. Den är helt magisk. Henrik Stenson har ju spelat bra här så jag kanske borde ha hört av mig till honom och fått några råd. Nu handlar det om att förbereda mig så bra som möjligt och inte lägga krokben för mig själv, säger hon.

Det sista handlar om det mentala spelet, något som Sagström kämpat med de senaste åren.

Jag behöver tagga till min starka mentala sida, där har jag tappat lite nu när jag varit hemma och varit ledig. Det är en färskvara som man bara får av att slåss ute på banan.

"Vad är det som händer?"

Sagström tog sin första seger på USA-touren när hon vann i Boca Raton i februari. Hon blev bästa svenska i Ohio när LPGA-golfen var tillbaka efter coronauppehållet, men därefter har det gått desto tyngre. I Scottish Open, genrep inför majortävlingen, missade hon kvalgränsen.

Det var tungt för självförtroendet. Det blir lite "okej, vad har jag gjort de senaste fem månaderna egentligen?". Jag hade bra samtal med min tränare om att vi bygger för framtiden och inte ska fastna i nuet och scoren. Jag behövde det lite, stanna upp och tänka "vad är det som händer?".

27-åringen, som mestadels spelar på den amerikanska proffstouren, är i alla fall glad över att ha fått vänja sig vid en linksbana innan det är dags för major.

Det här är mer ett kreativt spel. Vädret påverkar mycket mer, det kommer att blåsa och regna. I USA känner jag att det blir viktigare att slå varje slag perfekt. Det är viktigare att vara rätt på det hela tiden. Här är det mer slå bollen i hål så fort som möjligt, det spelar ingen roll hur det ser ut.

Annons

Annons

Tuffa restriktioner

Vad gäller restriktioner finns också skillnader mellan tävlingarna i Europa och USA.

I Europa har det varit mycket striktare än i USA. Här får vi inte göra någonting. Just nu sitter vi på ett hotell och får inte ens gå och hämta mat i lobbyn utan de kommer upp med den till rummet. Personligen tycker jag att det är lite svårt. Jag gillar att göra andra saker när jag är ute på tävling och inte fastna i den här golfbubblan. Åka och kolla på några solnedgångar och göra andra grejer, säger hon.

Inför British Open har en rad sydkoreanska stjärnor – däribland världsettan Ko Jin Young och trean Park Sung Hyun – lämnat återbud av olika skäl. Ett faktum som inte sänker Sagströms chanser att utmana i tävlingen.

"Många är här men inte alla"

Det är synd att inte de allra bästa spelarna i världen är här. Många är här men inte alla. Jag tror fortfarande att det kommer att vara ett grymt bra test på vem som är bäst just nu, säger hon.

TT: Vad har du för förväntningar?

Jag vet att väder och vind kommer att påverka lite, så mitt fokus är att vara grymt stark mentalt den här veckan. Ingenting kommer att avgöras förrän sista putten. Alla har en chans. Det såg vi tydligt förra veckan och jag tror att det kommer vara exakt likadant den här veckan.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons