A-
A+

Säkerhetsbrist kan ha orsakat dödsolycka

Arbetsmiljöverket vill se att åtal väcks mot en underleverantör till MTR efter en olycka där en bantekniker omkom. Arkivbild.
Arbetsmiljöverket vill se att åtal väcks mot en underleverantör till MTR efter en olycka där en bantekniker omkom. Arkivbild.
OlyckorTT

Arbetsmiljöverket vill att åtal väcks mot ett bolag som ansvarar för järnvägsunderhåll i Stockholm.

Detta sedan en bantekniker omkommit i en olycka på spåret, rapporterar Sekotidningen.

Annons

Annons

Banteknikern, som var i 40-årsåldern, blev påkörd av ett pendeltåg. Olyckan skedde i samband med underhållsarbete nattetid i februari förra året. Enligt Arbetsmiljöverket följdes inte arbetsmiljölagen vid tillfället.

Ansvariga för att lagen följs är Trafikverket och i detta fall den underentreprenör som myndigheten anlitat för underhållet.

Dödsolyckan orsakades av brister i planeringen som ska förhindra tåg från att passera när arbete utförs, uppger en person med insyn i utredningen för Sekotidningen.

Skuldfrågan har inte utretts närmare.

”Vi överlämnar ärendet för prövning huruvida någon har gjort sig skyldig till arbetsmiljöbrott genom att uppsåtligen eller av oaktsamhet ha åsidosatt vad som i enlighet med arbetsmiljölagen ålegat denne till förebyggande av ohälsa eller olycksfall”, skriver Arbetsmiljöverket i anmälan.

Gunnar Jonasson, åklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, som tidigare beslutat att lägga ned förundersökningen, säger att ett nytt beslut ska fattas.

För att åtal ska kunna väckas måste det gå att bevisa att olyckan skedde för att arbetsgivaren agerade felaktigt, tillägger han.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs felaktigt att den berörda underleverantören var knuten till l tågoperatören MTR.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!