A-
A+

Säkerhetsrådets västländer fördömer Belarus

Polska poliser och gränsvakter vid gränsen mot Belarus tidigare i veckan.
Polska poliser och gränsvakter vid gränsen mot Belarus tidigare i veckan.
BelarusTT-AFP

USA och fem europeiska länder i FN:s säkerhetsråd fördömer Belarus agerande vid migrantkrisen vid gränsen mellan Polen och Belarus.

Annons

Annons

"Det visar hur (president Aleksandr) Lukasjenkos regim har blivit ett hot mot den regionala stabiliteten. Vi uppmanar Belarus styre att stoppa dessa inhumana handlingar och inte utsätta människors liv för fara", skriver de sex länderna i ett gemensamt uttalande.

Estland, Frankrike och Irland kallade i onsdags de 15 medlemsländerna till ett möte bakom stängda dörrar. Länderna har inte enats om ett gemensamt uttalande, i stället fördömer de tre länderna tillsammans med Norge, Storbritannien och USA att "den orkestrerade användningen av människor vars liv och välmående sätts i fara för politiska motiv av Belarus".

"Kräver internationellt svar"

Länderna skriver att Belarus mål är att öka instabiliteten i grannländerna och vid EU:s gräns för att flytta fokus från landets egna brott mot mänskliga rättigheter.

"Taktiken är oacceptabel och kräver ett starkt internationellt svar och samarbete för att hålla Belarus ansvarigt", skriver de.

Uttalandet nämner inte Ryssland, det enda europeiska land i säkerhetsrådet som inte står bakom fördömandet och inför mötet motsatte sig alla anklagelser om att landet samarbetar med Belarus om att skicka migranter till den polska gränsen.

Annons

Annons

"Vi har vårt åtagande"

Rysslands biträdande FN-ambassadör Dmitrij Poljanskij förnekar att Ryssland och Belarus gemensamt skickar migranter till den polska gränsen och säger att de ryska bombplan som på torsdagen flög över Belarus bara var ett svar på "en massiv" eskalering från polsk sida.

Vi har vårt åtagande mot Belarus. Så om militära resurser samlas vid gränsen måste vi reagera. Det handlar bara om övervakningsflygningar, inget annat, säger han.

Tidigare i veckan anklagade Polens premiärminister Mateusz Morawiecki den ryske presidenten Vladimir Putin för att vara hjärnan bakom krisen.

Flera EU-länder anklagar öppet Lukasjenko för att flyga in människor från bland annat Mellanöstern för att ta sig mot Polens gräns, som även utgör EU:s gräns österut, och Polen anklagar Belarus för "statsterrorism". Över 2 000 migranter sitter fast vid gränsen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.