Sällsynt dom efter gruppvåldtäkt i Myanmar

Myanmars armé beskrivs som landets mäktigaste institution. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Arkivbild.
Myanmars armé beskrivs som landets mäktigaste institution. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Arkivbild.
MyanmarTT

Sent på kvällen bröt sig soldaterna in och våldtog den 36-åriga fyrbarnsmamman. Nu har de tre våldtäktsmännen dömts till fängelse – en sällsynt seger mot den mäktiga myanmariska armén.

Annons

Annons

Annons

Annons

Gängvåldtäkten skedde i juni under eldstrider i kvinnans hemby i delstaten Rakhine, där armén stridit mot den lokala Arakan-armén (AA) i nästan två år. Nu hoppas hon att den fällande domen kan ge fler kvinnor modet att tala ut och utmana vad som beskrivs som militärens straffrihet.

Många kvinnor har genomlidit samma sak. Om jag inte avslöjade det som hänt kunde det leda till ännu fler, säger 36-åringen, som getts pseudonymen Thein Nu för att skydda familjen, till nyhetsbyrån AFP.

Våldtäkt som krigsvapen

Att rapportera en våldtäkt i Myanmar (tidigare Burma) innebär ofta stigmatisering – inte minst om de anklagade tillhör armén, som beskrivs som den mäktigaste institutionen i landet. Människorättsorganisationer har sedan länge anklagat arméns soldater för att använda våldtäkt som krigsvapen i landets konfliktområden.

För Thein Nu har den fällande domen en bitter bismak – det sociala stigmat är fortfarande utbrett och hennes make vägrar att prata med henne efter att militären nekat till brott och hävdat att 36-åringen hittat på. Trots det uppmanar hon andra offer att inte skämmas och våga tala ut.

Var som jag – var modiga och tappra, säger hon.

Annons

Annons

Straffarbete

Sedan domen föll har flera kvinnor trätt fram med liknande historier, enligt organisationen Arakan Women Network som bistår brottsoffren med juridisk rådgivning.

De tre våldtäktsmännen döms till 20 års fängelse med straffarbete. I ett sällsynt medgivande till skuld meddelade militären domen och slog sig för bröstet kring den egna "transparenta" utredningen av fallet.

Det krävs betydligt mer än bara ett fall för att övertyga oss om att något har ändrats, varnar dock biträdande Asienchef Phil Robertson vid Human Rights Watch enligt AFP.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons