A-
A+

Samoas opposition utropar sig till valsegrare

Tuila'epa Sailele Malielegaoi har suttit 22 år vid makten i Samoa. Bilden är från ett tal i FN:s generalförsamling 2017.
Tuila'epa Sailele Malielegaoi har suttit 22 år vid makten i Samoa. Bilden är från ett tal i FN:s generalförsamling 2017.
SamoaTT-AFP-Reuters

Önationen Samoa har kommit ett steg närmare maktskifte. Landet har befunnit sig i politiskt dödläge sedan valet den 9 april – men nu banar ett domstolsbeslut väg för utmanaren Fiame Naomi Mata'afa att bilda regering.

Annons

Annons

Annons

Annons

I valet fick det styrande HRPP lika många mandat som det nybildade FAST och parlamentets enda oberoende ledamot anslöt sig då till utmanarpartiet. Det fick valmyndigheten att skapa en extra plats i parlamentet för HRPP, vilket motiverades med att en kvot av kvinnor behövde uppfyllas i enlighet med grundlagen.

Beslutet ifrågasattes dock och gick vidare till högsta domstolen, som har ogiltigförklarat det extra mandatet. Det har fått oppositionsledaren Fiame Naomi Mata'afa att utropa sig till vinnare i valet.

Men sittande premiärminister Tuila'epa Sailele Malielegaoi tänker överklaga domstolsbeslutet – som alltså kan sätta punkt för hans 22 år vid makten.

Det finns goda anledningar för oss att överklaga. Det här är en rättslig åtgärd i strävan efter rättvisa, säger han i ett tv-uttalande.

Omkring en månad efter valet är det fortfarande inte klart vilket parti som får bilda regering.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!