-
+

Samuelsson tia – nytt guld till Lægreid

Sebastian Samuelsson under masstarten.
Sebastian Samuelsson under masstarten.
SkidskyttePokljuka, TT:s utsända

Sebastian Samuelsson sköt bort medaljchanserna i stående och slutade tia i masstarten.

Samtidigt satte segrande Sturla Holm Lægreid en perfekt punkt på sitt och Norges fantastiska skidskytte-VM i Pokljuka.

Annons

Annons

Sverige hade samtliga fyra silvermedaljörer från gårdagens stafett på startlinjen, men ganska snart stod det klart att allt hopp stod till silverhjälten Samuelsson.

Martin Ponsiluoma, Peppe Femling och Jesper Nelin var helt avhängda efter andra skyttet, men Sebastian Samuelsson var felfri så långt och med i tätklungan på fem åkare inför det första ståskyttet.

Men då gick förhoppningarna om en femte VM-medalj i praktiken i kras för svensken. Samuelsson sköt två bom samtidigt som norrmannen Sturla Holm Lægreid, österrikaren Simon Eder och slovenska hemmahoppet Jakov Fak prickade fullt.

Grämer sig

Och plötsligt var "Sebbe" bara nia och 46 sekunder bakom täten.

Jag satte mig själv i medaljposition igen, tyvärr hade jag inte riktigt mental kraft att hålla ihop det hela vägen i dag, säger Samuelsson.
Jag ska ändå vara nöjd, men så här tidigt inpå tävlingen grämer man sig lite.

Hoppet stod till att flera av de bästa skulle göra bort sig i det sista besöket på skjutvallen, samtidigt som Samuelsson bjöd på samma magi som i stafetten.

Men så blev det inte. Topptrion missade var sitt skott, Samuelsson likaså, och svensken skidade i mål som tia, nästan exakt minuten bakom segrande Lægreid.

Den 24-årige norrmannen höll undan till andra individuella guldet – och det fjärde totalt – i karriärens första VM, men Fak och Eder blev uppätna under slutvarvet.

Norges Johannes Dale tog silver och fransmannen Quentin Fillon Maillet bronset.

Annons

Annons

Minne för livet

Och Samuelsson kunde trots allt summera ett mästerskap med fyra VM-medaljer.

Fantastiskt bra. Man drömmer om att ta en medalj och att ta fyra är helt otroligt bra. Det här är tolv dagar jag kommer minnas resten av livet.

Bakom Samuelsson var Ponsiluoma näst bäste svensk på 19:e plats. Peppe Femling blev 27:a och Jesper Nelin 28:e.

30:e och sist blev fransmannen Émilien Jacquelin, en av förhandsfavoriterna som lyckades med konststycket att skjuta fem bom i andra liggande. En besviken Jacquelin gav upp, åkte i promenadtempo på slutvarvet och stannade bland annat för att ta emot en kram innan han korsade mållinjen och satte punkt för årets VM.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss