A-
A+

Sänkt begåvningskrav för polisstudenter – igen

Begåvningskravet för att komma in på polisutbildningen har sänkts ännu än gång, visar en granskning av Sveriges Radio Ekot. Arkivbild.
Begåvningskravet för att komma in på polisutbildningen har sänkts ännu än gång, visar en granskning av Sveriges Radio Ekot. Arkivbild.
UtbildningTT

Det har blivit lättare att få högre betyg på det begåvningstest som de sökande till polisutbildningen måste göra. I praktiken har därmed begåvningskraven för att bli polis sänkts ytterligare, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Annons

Annons

Landets polisutbildningar har haft svårt att fylla sina platser. Redan 2016 sänktes kravet från en fyra till en trea på begåvningstestet, som betygsätts utifrån en niogradig skala.

Det krävs fortfarande en trea för att komma in på polisutbildningen, men efter 19 år har referensgruppen som nya elever jämförs med bytts ut, vilket har gjort att endast 16 procent inte har nått upp till kravet i år, jämfört med 26,5 procent åren innan.

Efter en viss tid, när det har gått ett visst antal år, ska man jämföra sig med normalpopulationen på olika sätt. Det har vi gjort. Vi har uppgraderat våra antagningsprov på flera olika sätt, vilket gör att en del saker kan göra att fler kommer in, en del kan göra att färre kommer in, säger rikspolischef Anders Thornberg till Ekot.

Sverigedemokraterna kräver att kraven för polisutbildningen i stället höjs. De vänder sig emot att kravet på svenskkunskaper tagits bort. Begåvningskraven ska höjas i stället för att sänkas, föreslår de.

Partiet föreslår också en betald polisutbildning, riktade lönesatsningar och fler karriärvägar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.