Sanktioner mot Belarus "så snabbt som möjligt"

Belarus president Aleksandr Lukasjenko under ett regeringsmöte i Minsk i torsdags.
Belarus president Aleksandr Lukasjenko under ett regeringsmöte i Minsk i torsdags.
BelarusTT-Reuters

Trots hot om svar på tal från Belarus president har EU:s utrikesministrar enats om att så snabbt som möjligt ta fram en sanktionslista.

Alla enades om att det också ska vara sanktioner på hög politisk nivå, säger utrikesminister Ann Linde till TT.

Annons

Annons

Mötet som hölls mellan EU:s utrikesministrar i Berlin under torsdag och fredag var informellt och inte avsett att leda till konkreta beslut, men det fanns ändå stor enighet om situationen i Belarus och sanktioner mot dess regim, säger Linde.

När det gäller Belarus har stats- och regeringscheferna bekräftat att EU ska sätta upp en sanktionslista, och vi diskuterade just det. Alla enades om att det ska vi naturligtvis göra, och det ska också vara sanktioner på hög politisk nivå. Vi enades också om, efter lång diskussion, att vi behöver ta fram listan så snabbt som möjligt, säger Linde som inte vill gå in närmare på vilka personer som kan hamna på den.

Belarus hotar med att svara med samma medel om omvärlden inför sanktioner mot landet. President Aleksandr Lukasjenko säger att det till exempel kan bli aktuellt att blockera varutransportvägar, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Belta.

"Överväger erbjudandet"

Sverige och Albanien har tidigare erbjudit sig att hjälpa till att medla mellan regimen i Belarus och oppositionen. Oppositionen har tackat ja, enligt Linde, medan regimen fortfarande överväger erbjudandet.

Samtidigt som jag var i Berlin var min kollega och tillika premiärminister från Albanien, Edi Rama, i Wien på ett specialinsatt möte som bara handlar om detta. Någon form av svar är att man fortfarande överväger erbjudandet från Albanien och Sverige, men att det inte är aktuellt just nu. Regimen har inte stängt dörren, men man har inte heller välkomnat, säger Linde.

Lukasjenko avfärdar proteströrelsens krav på nyval och att han ska avgå, och skyller missnöjet på utländsk inblandning.

På fredagen beordrade Lukasjenko att armén ska inta stridsberedskap med anledning av vad han beskriver som hot från Nato, enligt Belta.

Annons

Annons

"Potentiell mardröm"

OSSE:s ordförande Edi Rama säger att ju tidigare en dialog för att lösa krisen kommer till desto "bättre är det för alla".

Vid öppnandet av en särskild session för OSSE säger Rama att det är djupt oroande att över 100 journalister har gripits, deporterats eller utsatts för våld.

Ännu mer alarmerande och sorgligt har förlusten av liv, allvarliga skador och utbredda rapporter om saknade personer varit. Bilden är ful, milt uttryckt. Det är en potentiell mardröm för Belarus och dess folk, säger han.

Värsta tänkbara

Frankrikes president Emmanuel Macron säger att en rysk intervention i Belarus vore det värsta som kunde hända.

All yttre inblandning i Belarus kommer att internationalisera frågan, säger Macron.

Uttalandet kommer dagen efter att Rysslands president Vladimir Putin utlovat polisstöd till Lukasjenko om läget förvärras.

EU:s utrikeschef Josef Borrell påpekar att Moskva många gånger varnat för utländsk inblandning i Belarus.

Jag förutsätter att det också gäller dem själva, säger Borrell.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons